Predsjednica Grabar-Kitarović u San Miguel de Tucumanu posjetila hrvatsku zajednicu

Predsjednica Grabar-Kitarović u San Miguel de Tucumanu posjetila hrvatsku zajednicu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu istaknutu hrvatsku zajednicu u gradu San Miguel de Tucuman, u argentinskoj pokrajini Tucuman, objavio je Ured predsjednice, dodajući da je ona zahvalila svima u toj zemlji koji se trude njegovati kulturni i duhovni identitet te običaje svojih predaka.

Posjet gradu San Miguel de Tucumán Predsjednica je započela posjetom školi „Instituto República de Croacia“ i susretom s predstavnicima hrvatske zajednice. Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske čvrsta je veza koja nas je održavala i u najtežim godinama Domovinskog rata, kazala je Predsjednica argentinskim Hrvatima te dodala kako su upravo oni oduvijek bili posebno privrženi svojoj Domovini.

Za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanju hrvatskog identiteta u Argentinskoj Republici predsjednica Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske školi „Instituto República de Croacia“. Zahvalivši svima koji podržavaju rad škole, Predsjednica je izrazila uvjerenje kako će škola i u budućnosti biti čuvar nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, s još više hrvatskih Argentinaca koji će učiti hrvatski jezik.

Zahvalila je svima, a posebno mladima, koji se trude njegovati kulturni i duhovni identitet te običaje svojih predaka, koji su im prostorno i vremenski dosta daleki.

Nakon susreta s predstavnicima hrvatske zajednice, Predsjednica je posjetila nacionalni povijesni muzej „Casa Historica de Tucumán“ te položila vijenac u čast kongresnicima koji su 1816. godine donijeli povijesnu Deklaraciju o neovisnosti Argentine.

Predsjednica se u San Miguel de Tucumánu susrela s guvernerom pokrajine Tucumán Juanom Luisom Manzurom, s kojim je razgovarala o unaprjeđenju hrvatsko-argentinskih odnosa i jačanju ekonomske suradnje koja još uvijek nije na odgovarajućoj razini. Predsjednica je pozvala argentinske izvoznike na korištenje hrvatskih luka Rijeka i Ploče, a kao posebno važnu poveznicu između Republike Hrvatske i Republike Argentine naglasila je brojno hrvatsko iseljeništvo u Argentinskoj Republici.

U nastavku posjeta predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Počasni konzulat Republike Hrvatske, a na Sveučilištu „San Pablo“ predsjednici Grabar-Kitarović bit će dodijeljen počasni doktorat te će održati predavanje na temu hrvatske vanjske politike. Nakon grada San Miguel de Tucumán hrvatska Predsjednica posjetit će grad Rosario u pokrajini Santa Fe.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI