Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila brojna odlikovanja i priznanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila brojna odlikovanja i priznanja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svečano je u utorak na Pantovčaku dodijelila 40-ak odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama kao izraz zahvalnosti za njihova iznimna djela i umijeća kojima su pridonijeli razvoju i ugledu Hrvatske.

“U ovoj svečanoj prigodi na kraju svojega mandata dodjeljujem odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama kao izraz zahvalnosti za djela i umijeća koja pridonose razvoju i ugledu naše domovine. Priznanja su izraz poštovanja prema vašim osobnim uspjesima i angažmanima u područjima vašeg profesionalnog rada i posebnih napora u poticanju izvrsnosti u vašim profesijama. To su i priznanja humanitarnom radu, kao i stvaranju novih vrijednosti u našem društvu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Uručena su odlikovanja širokom spektru pojedinaca i ustanova koji svojim radom predstavljaju različite skupine i profesije, kao i onima koji žive izvan granica Hrvatske, a svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta.

Svi vaši uspjesi, trud i napori predstavljaju mozaik onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet, istaknula je predsjednica naglasivši da je tijekom mandata posebnu pozornost pridavala brendiranju Hrvatske svjesna da je opća percepcija neke države iznimno važna za njezino pozicioniranje u svijetu.

“Smatram to obvezom predsjednice Republike Hrvatske jer nas ta časna funkcija obvezuje na snažnu i neprekidnu promociju svoje države”, dodala je.

“Trudila sam se kao predsjednica Republike poticati izvrsnost, ukazivati ne samo na naše probleme, kojih sam duboko svjesna, već i na naše odlike, naše uspjehe i naše vrline. Oni nas motiviraju u izgradnji boljeg društva”, poručila je Grabar-Kitarović.

Odlikovanja i priznanja

Na odlikovanjima i priznanjima zahvalio je vinkovački župnik Tadija Pranjić, odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak, a Redom Ante Starčevića neorokirurg Krešimir Rotim, operna pjevačica Blaženka Milić i komunikolog Mihovil-Bogoslav Matković, dok su Redom Stjepana Radića odlikovani veterani Drugog svjetskog rata Antun Baranović i Palmina Poljak.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su povjesničar, dominikanac Stjepan Krasić, filmska producentica Erika Milutin Diller te arheologinja Mirela Hutinec.

Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su ekonomisti Jure Šimović i Anto Bajo, a Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića bioetičar Ante Čović i liječnik Boris Dželalija.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovani su nogometni trener Branko Ivanković, karatist Ivan Kvesić i gimnastičar Tin Srbić te posmrtno Branislav Tušek.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovana je Dina Levačić, a posmrtno je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića akademik Franjo Šanjek.

Predsjednica je uručila i više odlikovanja Reda hrvatskog pletera – medicinskoj sestri Jadranki Brljak, skladateljima i diregentima Dariju Cebiću i Ivanu Gliboti, maestru don Draganu Filipoviću, prevoditeljici Agnes Prodan te Nadici Barun, Marinu Saboloviću i Eminu Sarajliću, a posmrtno su odlikovani fra Nedjeljko Dominik Barač i fra Ante Hijacint Bošković.

Povelju Republike Hrvatske uručila je Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, Đakovačkim vezovima, Filmskom festivalu “Dani hrvatskog filma Orašje”, Hrvatskom pjevačkom društvu “Danica” iz Siska, Hrvatskom puhačkom orkestru Gradska glazba Imotski, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore iz Boke Kotorske, Radiju Dux iz Boke Kotorske, Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore iz Kotora, Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Hrvatskom kulturnom društvu “Veseli Gradišćanci” te Domu hrvatskih hodočasnika “Bl. Ivan Merz” iz Rima. (Hina)

Foto: PRESSS URED PREDSJEDNICE RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI