Predsjednica Grabar-Kitarović: Vrijeme je da županije dobiju punu slobodu i odgovornost

Predsjednica Grabar-Kitarović: Vrijeme je da županije dobiju punu slobodu i odgovornost

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu da potencijal županija nije optimalno iskorišten i da je vrijeme da one dobiju punu slobodu i odgovornost u kreiranju svih politika koje nisu nužno državne, opetovala je odlučnost da se problem demografske obnove počne sustavno rješavati, te da su mjere koje je pripremila spremne za objavu.

“Mjere za demografski oporavak bit će onoliko uspješne koliko budu ugrađene u mjere za snažniji gospodarski razvoj”, rekla je predsjednica na svečanoj sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine, u povodu Dana županije, 2. lipnja.

Podsjetila je da se ove godine navršilo četvrt stoljeća od utemeljenja županija te ocijenila da njihov razvojni potencijal nije ispunjen u optimalnoj mjeri. Često ih se i previše tretiralo kao transmisiju u izvršavanju državnih funkcija, a premalo kao samoupravne jedinice sposobne i odgovorne kreirati vlastiti razvoj, naglasila je.

Ocijenila je kako su županije bile funkcionalno i fiskalno uskraćene te poručila kako je “vrijeme da se to korjenito promijeni i da županije dobiju punu slobodu i odgovornost u kreiranju svih javnih politika i društvenih funkcija koje nisu nužno državne”.

Komparativnom prednošću Osječko-baranjske županije označila je plodnu zemlju, ali i upozorila kako je hrvatska žitnica “godinama bila žrtva neodlučnosti i nedefiniranosti državne politike te svjesnog ili nesvjesnog pogodovanja uvoznicima hrane, nerijetko nekvalitetne”.

Predsjednica se zauzela da se započeti projekti, poput sustava navodnjavanja Baranja, stave u funkciju te pozvala Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode da definiraju cijene zakupa zemljišta i vode kako bi se obiteljska gospodarstva mogla priključiti na sustav. “Optimalno bi bilo da se odredi rok od primjerice pet godina besplatne vode, ili uz minimalnu naknadu, kako bi se ljude stimuliralo da se priključe na sustav”, dodala je.

Ustvrdila je kako će, unatoč hvalevrijednoj inicijativi da se ulaganja u poljoprivredu povećaju europskim novcem, “dugoročno uspješnija biti politika koja će hrvatskom agraru omogućiti jeftin domaći kapital”. Stoga je pozvala da se pitanje agrobanke, sa sjedištem u Slavoniji, stavi na dnevni red Hrvatskog sabora i vlade, jer bi to, kazala je, bio važan gospodarski i politički iskorak. “Prevelika koncentracija kapitala i politike u jednom središtu uvijek škodi, ne samo rubnim državnim područjima, već i razvoju države kao cjeline. Hrvatska se mora razvijati policentrično”, kazala je predsjednica.

“Imam veliko povjerenje, posebice u mlade, koji unatoč poteškoćama ostaju i grade vlastite uspješne poduzetničke i životne priče te bude optimizam i vjeru i bolju budućnost. Oni ne žele biti ograničeni stranačkim ključevima i ideološkim klišejima, već žele da mjerilo uspjeha i domoljublja budu rad, znanje, poštenje i društvena odgovornost”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI