Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i Solberg: Hrvatska i Norveška su važni partneri

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i Solberg: Hrvatska i Norveška su važni partneri

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak norvešku premijerku Ernu Solberg, koja boravi u službenom posjetu‎ Hrvatskoj, a tijekom razgovora dvije čelnice su se složile kako su dvije zemlje važni partneri koji imaju odličnu bilateralnu suradnju, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Na početku razgovora Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednica Vlade Kraljevine Norveške složile su se kako su Hrvatska i Norveška važni partneri, koji imaju odličnu bilateralnu suradnju a ujedno su i zemlje sa sličnim vrijednostima, iako su geografski na suprotnim stranama europskog kontinenta.

Premijerka Solberg osvrnula se na polaganje kamena temeljca za projekt elektrane-toplane na drvnu biomasu tvrtke Maksim Trade Energija i tvornice peleta Bio Peleti Energija, u što norveški investitori planiraju uložiti 18,7 milijuna eura.

Tijekom razgovora najveći je naglasak bio na nadolazećem sastanku na vrhu NATO-a koji će se održati u Bruxellesu te u tom kontekstu izdvajanjima za obranu, kao i općenito o sigurnosnom i političkom stanju na jugoistoku Europe. Sugovornice su se dotakle Bosne i Hercegovine i potrebe nastavka podrške toj zemlji na njezinom euro-atlantskom putu.

Ujedno su razgovarale o migrantskoj krizi koja prijeti Europi i za koju je potrebno naći dugoročno rješenje, posebno u smislu jačanja suradnje sa državama podrijetla i tranzita.

Ovaj vrlo srdačan sastanak zaključen je dogovorom o daljnjem jačanju već vrlo dobre ekonomske i političke suradnje naših dviju prijateljskih država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, stoji u priopćenju.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI