Predsjednica Grabar-Kitarović u Njemačkoj pozvala na jačanje ‘globalne Hrvatske’

Predsjednica Grabar-Kitarović u Njemačkoj pozvala na jačanje ‘globalne Hrvatske’

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u subotu navečer u njemačkom gradu Badu Homburgu, u prigodi dodjele nagrada “Večernjakova domovnica 2018”, na jačanje veza između iseljene i domovinske Hrvatske kako bi globalna Hrvatska bila što jača i vidljivija i zahvalila je Njemačkoj na pomoći tijekom Domovinskog rata.

Obraćajući se iseljenim Hrvatima kojima je zahvalila na ulozi jačanja ugleda domovine u inozemstvu, predsjednica je rekla da je broj Hrvata u svijetu danas već jednak broju Hrvata u Hrvatskoj i naglasila važnost “što čvršćeg povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske”.

To je “bitan dio državne politike, kako bismo stvarali zajedništvo koje sam nazvala ‘globalnom Hrvatskom’, rekla je predsjednica.

“I neću se u tome umoriti, neću se prestati boriti da ta naša ‘globalna Hrvatska’ bude što jača i što vidljivija diljem svijeta!”.

Pohvalila je ulogu Večernjeg lista koji godinama afirmira iseljeničke sadržaje, život Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pohvalila je i ulogu istaknutih pojedinaca.

“Znamo koliko upravo hrvatski sportaši i glazbenici pridonose popularizaciji Hrvatske diljem svijeta, no isto tako i znanstvenici i drugi istaknuti pojedinci, naše udruge i klubovi i drugi dionici raznih nacionalnih događanja javnog života u pojedinim državama”, rekla je.

Zahvalila je iseljenim Hrvatima.

“Hvala vam što svojim karijerama i svojim javnim djelovanjem pridonosite ugledu Hrvata i Hrvatske u zemljama u kojima živite”, rekla je.

Pozvala ih je da što čvršće budu povezani s Hrvatskom, kao i s Bosnom i Hercegovinom, koja je također “drevna domovina Hrvata”.

U zahvali njemačkim prijateljima i Badu Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika, predsjednica se prisjetila uloge Njemačke u vrijeme Domovinskog rata.

“Hrvatski narod ne zaboravlja veliku potporu Njemačke, osobito naših prijatelja kancelara (Helmuta) Kohla i ministra (Dietricha) Genschera, u vremenu naše borbe za osamostaljenje i međunarodno priznanje. Vjerujem da će se suradnja između Hrvatske i Njemačke i nadalje proširivati i učvršćivati”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Večernjakov izbor najpopularnijih hrvatskih iseljenika je jedinstvena hrvatska iseljenička manifestacija koja se već 11 godina održava u Bad Homburgu, nadomak Frankfurta na Majni. Koncipiran je kao mjesto susreta Hrvatske i Njemačke, susreta iseljene i domovinske Hrvatske te na finalnu večer dolaze i brojni hrvatski političari, saborski zastupnici, ministri, državni tajnici, gradonačelnici, a prate ga hrvatski i njemački mediji, hrvatske televizijske kuće, pisani i elektronski mediji.

U ovogodišnjem izboru najpopularnijih Hrvata izvan domovine, u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla, bilo je nominirano 73 kandidata iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Danske, Belgije i Kanade. U predfinalni krug ušlo je tridesetak kandidata, od kojih će po troje s najviše glasova čitatelja inozemnog izdanja Večernjeg lista (po svim kategorijama) ući u finalni izbor za nagradu Večernjakova domovnica 2018.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI