Predsjednica Grabar-Kitarović od Tuska i Junckera tražila da se ne smanjuju kohezijska sredstva

Predsjednica Grabar-Kitarović od Tuska i Junckera tražila da se ne smanjuju kohezijska sredstva

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zauzela se u četvrtak u Bruxellesu u razgovorima s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claude Junckerom da se u sljedećem europskom proračunu ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku za koje je Hrvatska posebno zainteresirana.


“Bilo je riječi o stanju u Hrvatskoj, ali također o višegodišnjem financijskom aranžmanu s obzirom da su u tijeku pregovori o tome. Hrvatska tu ima svoje interese koji se odnose na zadržavanje fondova u klasičnim politikama poput zajedničke poljoprivredne politike i kohezijske politike”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon razgovora s čelnicima europskih institucija.

Europska komisija je za naredni proračun EU-a predložila smanjenje od 10 posto sredstava za kohezijsku politiku čiji je cilj smanjiti razlike u razvijenosti pojedinih regija Europske unije.

Grabar-Kitarović je istaknula da bi za Hrvatsku bilo pogubno podizanje nacionalnog udjela u projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova.

“To bi bilo pogubno, pogotovo u nekim krajevima koji ni s ovim postotkom ne mogu sufinancirati projekte”, rekla je predsjednica.

Europska komisija je u svom prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. predložila da se nacionalni udio u sufinanciranju projekata podigne sa sadašnjih 15 na 30 posto. Protiv toga prijedloga izjasnila se većina članica srednje i istočne Europe.

Predsjednica je rekla da je sa svojim sugovornicima razgovarala i o Inicijativi triju mora. “Potpuna potpora i jednog i drugog predsjednika, posebno projektima jer je Inicijativa usmjerena na koheziju europskog prostora i promicanje europskih ideja i vrijednosti”, rekla je.

Grabar-Kitarović je s Junckerom razgovarala i o predstojećem summitu EU-Kina, koji se održava 9. travnja s obzirom na činjenicu sve veće nazočnosti Kine na europskom prostoru.


Na pitanje je li bilo riječi o arbitraži sa Slovenijom, predsjednica je rekla da je ta tema kratko dotaknuta i da je Junckeru izrazila nezadovoljstvo zbog izjava nekih članova Komisije o tom pitanju.

“Rekla sam predsjedniku Junckeru da neka mišljenja, neke izjave koje dolaze iz Komisije od nekih njezinih članova ne idu ka tome da se postigne bilateralni sporazum između Slovenije i Hrvatske i da bi bilo dobro ustručavati se od takvih izjava. Ne mislim na njega osobno (Junckera), nego na neke druge”, rekla je predsjednica.

Bilo je riječi o proširenju EU-a te o stanju u BiH.

“Hrvatska zastupa politiku proširenja, ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija”, rekla je.

Što se tiče BiH, rekla je da sada ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni izborni zakon.

“Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo u inzistiranje na promjenama u BiH, koja naravno mora provesti sama BiH, na promjenama izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji”, rekla je.

Grabar-Kitarović je prije sastanka s Junckerom i Tuskom, sudjelovala na raspravi o položaju žena u Europskom parlamentu, gdje je bila glavna govornica.


Na sastanku se sudionicima kratko obratio i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i potpredsjednik Europskog parlamenta Dimitrios Papadimoulis. Govor je održala i povjerenica Europske komisije za pravosuđe, potrošače i spolnu ravnopravnost Vera Jourova.

Na upit je li zadovoljna svojim sudjelovanjem na konferenciji, predsjednica je odgvorila potvrdno.

“Zadovljna sam, međutim to su pitanje o kojima moramo govoriti svakoga dana, a ne samo uoči ili oko 8. ožujka”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI