Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Inicijativa triju mora treba smanjiti razlike između stare i nove Europe

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Inicijativa triju mora treba smanjiti razlike između stare i nove Europe

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u ponedjeljak u Bukureštu da Inicijativa triju mora može pridonijeti važnom cilju smanjivanja razlika u razvoju između zemalja tzv. stare i nove Europe, te je na poslovnom forumu predstavila hrvatske projekte koji mogu doprinijeti tom cilju, priopćeno je iz njezina Ureda.

Obraćajući se nazočnima na plenarnoj sjednici „Inicijativa triju mora u izazovnom međunarodnom kontekstu“, Predsjednica Republike izrazila je zadovoljstvo održavanjem Poslovnog foruma, kazavši kako je ovim skupom prepoznata uloga poslovnog sektora kao ključnog partnera za uspjeh i dugoročnu održivost Inicijative i kao temelja svih gospodarstava na kojemu trebamo graditi našu budućnost i razvoj.

Osvrnula se i na poboljšanje infrastrukturnih veza između država Inicijative triju mora, a izgradnju infrastrukture definirala nezaobilaznim preduvjetom modernog ekonomskog razvoja koja u kontekstu Inicijative predstavlja i važno sredstvo osiguranja stabilnosti i otpornosti europske kohezije.

Istaknula je kako je Hrvatska za ovaj Sastanak na vrhu Inicijative triju mora priložila 11 projekata ukupne vrijednosti 1,78 milijardi eura, od kojih su sedam iz područja prometnog povezivanja, tri iz područja energetike te jedan iz područja digitalne komunikacije.

„Kao predsjednici države na čiji je poticaj, zajedno s Republikom Poljskom, pokrenuta Inicijativa triju mora, osobito mi je drago zaključiti ovo izlaganje iskrenom potporom sudionicima ovog Foruma i svima zaželjeti mnogo uspjeha u daljnjem radu i djelovanju“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te ujedno najavila održavanje Foruma Inicijative triju mora na temu digitalne komunikacije ovog listopada u Zagrebu.

Sudionicima Poslovnog foruma obratili su se, uz Predsjednicu Republike, i predsjednici Rumunjske i Republike Poljske, savezni predsjednik Republike Austrije te povjerenica Europske komisije za regionalni razvoj Corina Crețu.

Nakon obraćanja, predstavnici gospodarskih komora zemalja Inicijative potpisali su Zajedničku izjavu o stvaranju Mreže gospodarskih komora Inicijative triju mora, koja nastavlja snažno uključivanje poslovne zajednice započeto još u Dubrovniku, kao i Pismo namjere o osnivanju investicijskog fonda triju mora.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI