Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Čvrsto vjerujem da Hrvatska želi i može bolje

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Čvrsto vjerujem da Hrvatska želi i može bolje

Čvrsto vjerujem da Hrvatska želi i može bolje, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju u povodu četiri godine mandata, istaknuvši kako je njezina temeljna zadaća kroz svo to vrijeme bila obrana i promicanje nacionalnih i državnih interesa, zaštita Ustava i jačanje nacionalnog samopouzdanja, društvenog optimizma i zajedništva.

“U neposrednim kontaktima s ljudima diljem zemlje i svijeta dočekalo me je pozitivno ozračje, vrijedni ljudi koji rade, koji se trude unatoč svim zaprekama na koje nailaze, koji postižu sjajne rezultate … Svugdje sam osjetila snažno domoljublje, njegovano tradicijama, ali usmjereno u budućnost; domoljublje utemeljeno na vjeri u Hrvatsku i njezine mogućnosti, u vjeri da Hrvatska želi bolje i može bolje. U to i danas – nakon četiri godine – čvrsto vjerujem”, poručila je hrvatska predsjednica u svome govoru.

Podsjetila je kako je odmah po stupanju na dužnost predsjednice Republike započela razgovore s predstavnicima parlamentarnih stranaka, akademske zajednice, gospodarstvenika, sindikata, poslovne zajednice i drugima u cilju rješavanja egzistencijalnih pitanja i zajedničkog prepoznavanja ključnih društvenih izazova vezanih uz rješavanje brojnih razvojnih pitanja pri čemu su “definirali nekoliko temeljnih skupina problema”.

“Svi se oni odnose na životna pitanja, a ne na ideološke podjele. Tijekom cijelog mandata usmjeravam javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja i drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Županijski model regionalne samouprave opravdan, održiv i potreban

Kako bi upoznala “stvarni život iz Hrvatske”, naglasila je, tijekom mandata svoj je Ured izmjestila u sve županije.

“Isto tako, željela sam osnažiti načelo supsidijarnosti te naglasiti važnost županija kao ključnih poluga decentralizacije i jednakomjernog regionalnog razvoja Hrvatske. Slijedom toga, istaknula sam i podržala opravdane zahtjeve koji idu u prilog financijskoj i funkcionalnoj decentralizaciji države, uključujući i dio njezinih upravnih funkcija. Upravo zato podržala sam sve opravdane zahtjeve za decentralizacijom države”, istaknula je predsjednica.

Posjeti županijama, naglasila je, učvrstili su je u uvjerenju da je županijski model regionalne samouprave “opravdan, održiv i potreban, ne samo iz povijesno-kulturnih razloga, nego prije svega zbog činjenice što su se županije pokazale istinskim generatorima razvoja”.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je također kako je njezin “Prijedlog mjera populacijske politike“, predstavljen u lipnju prošle godine, najvećim dijelom upravo rezultat spoznaja stečenih tijekom posjeta županijama, ali i analize povijesti demografske politike u Hrvatskoj te komparativne prakse razvijenih država.

Veseli podatak o povećanju broju rođenih u prošloj godini te podaci o usporavanju vala iseljavanja

“Više puta tijekom mandata naglasila sam kako je Hrvatska u izvanrednom demografskom stanju, te kako se za rješenje toga problema traže i izvanredne mjere. Podaci su hrvatskoj javnosti poznati i ovom prigodom neću ih ponavljati”, dodala je, ali i istaknula kako ju veseli podatak o povećanju broju rođenih u prošloj godini te podaci o usporavanju vala iseljavanja.

“Ali, to nije dovoljno i morat ćemo svi zajedno učiniti više. No, osim na državnoj razini, mnoge jedinice lokalne i područne samouprave čine znatne napore kako bi zaustavili negativne trendove – izgradnje i opremanja vrtića, dodjele besplatnih udžbenika, preko besplatnog prijevoza učenika i stipendija, do poticajnih roditeljskih naknada za novorođenu djecu. Pohvaljujem ih i zahvaljujem na takvim mjerama”, dodala je.

Naglasila je da će i dalje inzistirati na što bržem pravednom i društveno odgovornom rješavanju problema blokiranih građana, koji je jedan od uzroka iseljavanja, a naglasak je stavila i na mjere porezne politike.

Porezna reforma, rekla je, dala je određene pozitivne rezultate, no s demografskog aspekta i željenog gospodarskog rasta od najmanje 5 posto, ističe, “treba naći dodatan prostor kako bi se potaknula uravnotežena regionalna raširenost domaćih i stranih ulaganja”. “U konačnici, to bi trebalo rezultirati većim plaćama te omogućiti jedinicama regionalne i lokalne samouprave sigurno i samodostatno financiranje”, ocijenila je.

Podsjetila je i da četiri godine snažno zagovara iznimno potrebnu sveobuhvatnu reformu školstva, u što se, rekla je, uvjerila razgovarajući s ravnateljima, nastavnicima, studentima i učenicima u osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima i sveučilištima.

Odlična suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca

Istaknula je i potrebu jačanja i promicanja strukovnog obrazovanja i afirmacije STEM-područja, a podsjetila je i na svoj program “Hrvatska čita“, koji provodi u osnovnim školama s obzirom na podatke o lošoj čitalačkoj pismenosti, kako bi djecu motivirala na stjecanje cjeloživotne navike čitanja.

U gospodarskom području njezine su aktivnosti u zemlji i inozemstvu u protekle četiri godine, navela je, bile usmjerene na snaženje hrvatskih izvoznih mogućnosti i stvaranje novih poslovnih prilika. Ističe da tu ima odličnu suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

“U želji da pridonesem brendiranju Hrvatske, kako bismo unaprijedili mogućnosti njezine afirmacije, ali i spriječili da nam imidž definira i određuje netko drugi, u studenom prošle godine osnovala sam Radnu skupinu za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske, koja je do sada održala 4 sjednice s ciljem izrade smjernica za brendiranje Hrvatske. Posao uspješno privodimo kraju, a konačan nacrt smjernica bit će predstavljen javnosti u travnju”, najavila je predsjednica Grabar-Kitarović. (Hina)

Foto/screenshot/pixsell

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI