Predsjednica Grabar-Kitarović uskoro u državnom posjetu Izraelu

Predsjednica Grabar-Kitarović uskoro u državnom posjetu Izraelu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlazi u nedjelju u višednevni državni posjet Izraelu gdje će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yulijem-Yoelom Edelsteinom i ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom, s kojima će, kako se očekuje, razgovarati o nizu tema od zajedničkog interesa – od gospodarske suradnje do suradnje na području sigurnosti i obrane.

Biti će to prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika židovskoj državi i pokazatelj nastavka partnerske suradnje između dviju strana te strateškog opredjeljenja Hrvatske za bliskom suradnjom s tom, kako podsjeća veleposlanik Ilan Mor, “geografski i geostrateški izoliranom” bliskoistočnom državom.

Po samom dolasku u nedjelju navečer, predsjednica će u Starom gradu obići Baziliku Svetoga groba u kojoj se štuje Kalvarija i Isusov grob te će posjetiti Dom hrvatskih franjevaca i uručiti im Povelju RH.

Grabar Kitarović će također razgovarati s fra Francesom Pattonom, kustosom Svete Zemlje, i fra Sinišom Srebrenovićem, čuvarom Kristovog groba.

Ponedjeljak je rezerviran za razgovore s državnim vrhom, predsjednikom Rivlinom koji je prije točno godinu dana boravio u dvodnevnom državnom posjetu Hrvatskoj, premijerom Netanyahuom s kojim se u Jeruzalemu sastala 2015., šefom diplomacije Kaztom i predsjednikom parlamenta Edelsteinom.

Nakon sastanka s predsjednikom Rivlinom, na groblju na brdu Herzl, hrvatska predsjednica će položiti cvijeće na grob predsjednikove supruge Nehame Rivlin, preminule početkom lipnja.

Predsjednica će u Jeruzalemu također posjetiti i Muzej holokausta Yad Vashem, koji je prvi puta posjetila u srpnju 2015. tijekom radnog posjeta Izraelu i tom prilikom izrazila duboku tugu zbog svih žrtava stradalih u holokaustu u Hrvatskoj za vrijeme ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata i oštrim riječima osudila režim koji je, kako je rekla, “bacio ljagu na našu zemlju”.

Nakon ceremonije polaganja vijenca, dvije će strane na pet godina obnoviti Memorandum o suradnji u području poučavanja o holokaustu između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Yad Vashema.

Drugog dana posjeta, u utorak, predsjednica će posjetiti luku Haifu i svečano inaugurirati katamaran izgrađen u Hrvatskoj. U njezinom se izaslanstvu nalazi ministar gospodarstva Darko Horvat i  Duško Grabovac, zamjenik člana – predsjednika uprave Luke Rijeka, a kako je najavljeno, tom će se prilikom potpisati sporazum o suradnji dviju luka, Rijeke, koja ima potencijal postati mediteranska vrata srednje Europe, i Haife.

Iako je suradnja između dvije zemlje došla u žižu javnosti tek s pregovorima o kupnji izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, što se na kraju nije realiziralo, postoje naznake da su drugi elementi  iz tog posla nastavljaju te se spominje i nastavak pregovora o izgradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj.

U popodnevnim satima, predsjednica će se s izaslanstvom uputiti u Nazaret, najveći arapski grad u Izraelu i važno kršćansko svetište gdje će obići povijesne znamenitosti, uključujući i Baziliku navještenja.

Državni posjet će zaključiti u srijedu skupom posvećenom kibernetičkoj sigurnosti, a dvije će strane potpisati sporazum o suradnji na tom području. Izrael je do sada takav sporazum potpisao s manje od 10 država. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI