Predsjednica Grabar-Kitarović: “Nema niti jednog razloga da otoci budu na rubu državnog i društvenog razvoja”

Predsjednica Grabar-Kitarović: “Nema niti jednog razloga da otoci budu na rubu državnog i društvenog razvoja”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak na Mljetu da su život na otocima i njihov održivi razvoj uvjet da Hrvatska bude ne samo uspješna nego i ostane cjelovita država istaknuvši kako nema niti jednog razloga da otoci budu na rubu državnog i društvenog razvoja.

“Život na otocima i njihov održivi razvoj uvjet je da Hrvatska bude ne samo uspješna nego i da ostane cjelovita država. Jer država je samo tamo gdje žive njezini državljani. Sva ulaganja u to višestruko će nam se vratiti. Nema nijednog razloga da nam otoci budu na rubu državnog i društvenog razvoja, ni prostorno, ni vremenski, da žive samo ljeti, jer mogu tijekom cijele godine živjeti punim kapacitetom svojih razvojnih potencijala. Zadaća je države stvoriti osnovne pretpostavke za to – sve drugo, potpuno sam sigurna, učinit će sami otočani”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Mljet u prigodi obilježavanja Dana općine Mljet i blagdana svetog Pavla, zaštitnika Mljeta, na kojoj je proglašena počasnom građankom Općine Mljet.

Predsjednica Republike, koja je ranije sudjelovala u programu puštanja sustava javne vodoopskrbe NP Mljet, istaknula je kako u Hrvatskoj, koja doslovce leži na vodi, nigdje, pa tako ni na otocima pitka voda više ne smije biti povlastica a njezina dostupnost svojevrsni je pokazatelj građanske ravnopravnosti tj. pokazatelj ravnomjerne skrbi države za svoje državljane.

“Želimo li održiv život i razvoj naših otoka, i njihovo naseljavanje, pitka voda u dovoljnim količinama i po prihvatljivim cijenama ključan je uvjet za to”, poručila je predsjednica.

Uz vodu, smatra, razvoju otoka trebao bi pomoći i Nacrt novog Zakona o otocima čije bi donošenje i primjena trebali potaknuti demografsku obnovu otoka i pridonijeti njihovu razvoju prema konceptu “pametnih“ otoka te jačem prožimanju plave i zelene ekonomije.

Govoreći o subvencijama, Grabar-Kitarović rekla je kako smatra da bi svi gospodarstvenici koji sjedište svojih tvrtki imaju na otocima trebali, kao i stanovnici, imati povlašteni prijevoz na svim brodskim linijama. Uz to, građani koji nemaju prebivalište na otocima – ali vikendima, državnim praznicima i tijekom godišnjih odmora dolaze na otoke, isto su tako čimbenici razvoja otoka pa ih tako treba tretirati, kako poreznom politikom, tako i drugim olakšicama.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je i da su za demografski oporavak, održiv razvoj i napredak otoka komunikacije od ključne važnosti.

“Stoga je, osim brodskih linija, posebno važno osigurati jeftine i stabilne internetske veze, što je od ključne važnosti za sve društvene djelatnosti i gospodarstvo. Također, potrebno je održavati i graditi nove otočne ceste, poboljšati međumjesni javni prijevoz između naselja na otocima te graditi druge infrastrukturne objekte. Ostvarivanju tih ciljeva trebao bi pripomoći i inovirani Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama”, kazala je predsjednica.

Bitnom razvojnom komponentom drži i dostupnost i unaprjeđenje zdravstva, kao i održavanje obrazovnog standarda. Grabar-Kitarović istaknula je i potencijal iseljeništva jer su, kako je rekla, otočani naša najstarija dijaspora.

“Mladi žele doći u Hrvatsku učiti i studirati, poduzetnici žele ulagati, a ne mali broj iz raznih motiva želi se vratiti odnosno useliti. O tome sam se ponovno osvjedočila jučer u prigodi susreta s našim iseljenicima. Treba stoga napokon taj veliki ljudski i nacionalni potencijal staviti u službu društvenog i državnog razvoja”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI