Predsjednica Grabar-Kitarović primila “Blokirane”: Očekuje što skorije Vladine mjere za rješenje problema

Predsjednica Grabar-Kitarović primila “Blokirane”: Očekuje što skorije Vladine mjere za rješenje problema

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu izaslanstvo Udruge “Blokirani“ koje smatra da je trenutačni zakonodavni okvir ključ problema za dramatično stanje u kojem se nalaze njihovi članovi i blokirani građani te joj predstavilo svoj prijedlog rješenja, a predsjednica je izrazila očekivanje da će Vlada u najskorijem roku donijeti mjere koje će bitno olakšati situaciju blokiranih i građana pod ovrhom.

Predstavnici Udruge upoznali su Predsjednicu s dramatičnim stanjem u kojem se nalaze njihovi članovi, ali i oko 320 tisuća građana, s dugom većim od 40 mlrd. kuna. Kao ključ problema istaknuli su trenutačni zakonski okvir, koji je, prema njihovu mišljenju, omogućio spregu financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja.

Smatraju kako je cjelokupan sustav postavljen tako da mu nije cilj naplata potraživanja nego što dulje financijsko iscrpljivanje dužnika. Posebno su naglasili da se svaki dan u Hrvatskoj pokreće 2.000 novih ovrha, od čega najveću financijsku korist imaju javni bilježnici, odvjetnici i Fina. Temeljni problem je, prema njihovu mišljenju, u tome što su iz cjelokupnog procesa izbačeni hrvatski sudovi.

Zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom i načinom pripreme novog Ovršnog zakona predstavnici Udruge izašli su iz Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Ovršnog zakona. S tim u vezi, upoznali su Predsjednicu Republike sa svojim prijedlogom rješenja, pri čemu ističu da novi Ovršni zakon mora biti dio šireg zakonskog okvira koji će omogućiti rješenje problema.

Predsjednica Republike izrazila je svoju zabrinutost zbog činjenice da se problem toliko dugo ne rješava te zbog svih posljedica koje iz toga proizlaze. Posebno je istaknula zabrinjavajuće demografske posljedice, budući da mnogi građani izlaz iz blokade svojih računa pronalaze odlaskom u inozemstvo. Zbog svega toga, država mora očitovati volju i odlučnost za što brže i kvalitetnije nalaženje rješenja tog problema.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je očekivanje kako će Vlada Republike Hrvatske u najskorijem roku donijeti mjere koje će bitno olakšati situaciju građanima koji se nalaze u blokadi ili pod ovrhom.

S prijedlozima mjera koji su joj predstavljeni Predsjednica je upoznala ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te će i dalje pozorno pratiti situaciju i dinamiku postupanja i djelovati sukladno svojim ustavnim ovlastima, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH/Filip Glas

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI