Predsjednica Republike Grabar-Kitarović pozvala Aleksandra Vučića u Zagreb

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović pozvala Aleksandra Vučića u Zagreb

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je srbijanskog kolegu Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače, priopćeno je u utorak s Pantovčaka.

Obraćanje Predsjednice Republike:

Moje ustavne obveze uključuju promicanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju.

U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti.

Osobito su tim pitanjima još opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava sto godina od završetka Prvoga svjetskoga rata, od kada nažalost započinje stoljeće naših međusobnih prijepora i sukoba. Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni. Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za shvatiti pouke i u sebi naći snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele.

Put koji tome vodi jest put razgovora, dogovora i konkretne suradnje u rješavanju problema i otvaranju novih razvojnih vidika kroz zajedničku europsku budućnost.

Prije svega, moramo razriješiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu. To je ne samo ispit humanosti nego i temelj pravoga mira, od kojega polazimo u unaprjeđenju naših odnosa. Svaka majka ima pravo naći svoje dijete, svoje bližnje. Na nama državnicima odgovornost je i obveza učiniti sve kako bismo im to omogućili.

Naša trajna zadaća jest zaštita i unaprjeđivanje položaja nacionalnih manjina, kako hrvatske u Republici Srbiji tako i srpske u Republici Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Držim kako to možemo riješiti međusobnim razgovorom, a ukoliko u tome ne uspijemo, onda pred međunarodnim pravosudnim tijelima i na temelju međunarodnog prava.

Vodimo se primjerom naših gospodarstvenika koji iz godine u godinu međusobno dobro surađuju i ulažu sve više. To pokazuje koliko su naše države upućene jedna na drugu. Uvjerena sam da ogromnu većinu naših državljana prvenstveno zanima bolji život i nova radna mjesta. Zato hrvatskim i srbijanskim gospodarstvenicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i suradnju.

Suočene sa svim globalnim izazovima, od velike je važnosti za obje države sigurnosna suradnja i borba protiv terorizma. Hrvatsko-srbijanska suradnja od iznimnog je značaja i za šire područje jugoistočne Europe te mora biti jamac trajnog mira i stabilnosti.

Držim stoga da je sazrijelo vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače.

Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima.

Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim, kazala je predsjednica.

Autor/B.B./Foto/screenshot/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI