Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstvo Zajedničkog vijeća općina

Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstvo Zajedničkog vijeća općina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je na njihov zahtjev, izaslanstvo Zajedničkog vijeća općina, koje ju je upoznalo sa svojim viđenjem položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, posebice na područjima obuhvaćenim mirnom reintegracijom, priopćeno je u utorak popodne iz Ureda predsjednice Republike.

“Izaslanstvo je izrazilo zabrinutost zbog, prema njihovu mišljenju, rasta govora mržnje i izraza netolerancije prema Srbima kao i zbog nepotpune provedbe zakona kojima se reguliraju prava nacionalnih manjina”, dodaje se u priopćenju.

Predsjednica Republike izrazila je uvjerenje kako pojedini problemi proizlaze iz nepovoljnog gospodarsko-demografskog stanja na područjima nekadašnje mirne reintegracije, koji pogađaju sve stanovnike i koje treba rješavati suradnjom lokanih i državnih vlasti. Ponovno je istaknula uvjerenje o važnosti trajne izgradnje kulture dijaloga i pune društvene integracije nacionalnih manjina.

“Budući da neriješena pitanja iz nedavne prošlosti još opterećuju suživot, potrebno je istražiti sve ratne zločine, za koje nema zastare ni abolicije, pri čemu ne smije biti kolektivne stigmatizacije jer je odgovornost uvijek osobna. Ujedno je za ukupan napredak suživota od najveće važnosti nastavak međudržavnog dijaloga između Hrvatske i Srbije, posebice zajednički rad na rješavanju problema nalaženja svih nestalih osoba”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hravatske. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI