Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstvo Međunarodnog odbora Crvenog križa

Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstvo Međunarodnog odbora Crvenog križa

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Međunarodnog odbora Crvenoga križa predvođeno generalnim direktorom gospodinom Yvesom Daccordom. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić i izvršni predsjednik Robert Markt.

Glavna tema ovog susreta bilo je pitanje sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu. Polazeći ponajprije od prava obitelji da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je snažnu i ustrajnu osobnu predanost u rješavanju pitanja nestalih. Kazala je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje. Upravo je to pitanje bilo jedno od prioritetnih tijekom susreta s predsjednikom Republike Srbije.

Generalni direktor Međunarodnog odbora Crvenoga križa Yves Daccord zahvalio je Predsjednici Republike na njezinoj odlučnosti u rješavanju ovog pitanja što je vidljivo i iz poziva predsjedniku Vučiću u posjet Hrvatskoj. Složio se kako je riječ o humanitarnom pitanju jer je vrlo teško postići mir bez rješavanja pitanja nestalih. U tom smislu, pohvalio je i suradnju s Hrvatskim Crvenim križem te je naglasio kako Republika Hrvatska ima jednu od najboljih forenzičkih institucija u svijetu. Dodao je, isto tako, da je Međunarodni odbor Crvenog križa spreman pomoći hrvatskim udrugama, te staviti na raspolaganje svoje mehanizme i protokole.

U razgovoru je izražena i nada obje strane kako će predstojeći mjeseci donijeti napredak s posebnim naglaskom na najavljene skore susrete predstavnika nadležnih tijela dviju država za traženje nestalih osoba, kao i predsjednika dviju država s predstavnicima udruga obitelji nestalih iz Hrvatske i Srbije, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI