Predsjednica i vrhovna zapovjednica primila umirovljene visoke časnike Oružanih snaga Republike Hrvatske

Predsjednica i vrhovna zapovjednica primila umirovljene visoke časnike Oružanih snaga Republike Hrvatske

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u prigodi umirovljenja 36 generala, admirala, brigadira i kapetana bojnog broda Oružanih snaga Republike Hrvatske priredila svečani prijam na kojem im je zahvalila na doprinosu tijekom životnog i radnog vijeka provedenog u službi Domovine, čestitala na časnom i požrtvovnom obnašanju dužnosti i uručila im časničke bodeže.

“Svi ste vi svoju službu započeli u najtežem, ali i najčasnijem razdoblju za našu Domovinu. U Domovinskom ratu osvjedočili ste domoljublje spremnošću na žrtvu za Hrvatsku. Na tome vam cijela Hrvatska duguje trajnu zahvalnost, kao i na vašem samoprijegornom i požrtvovnom radu u izgradnji Oružanih snaga. Vaš doprinos ugrađen je u temelje hrvatskog obrambenog sustava i vama pripada zasluga što su Oružane snage izrasle u suvremenu oružani silu”, istaknula je Predsjednica u prigodnom obraćanju.

Podsjetila je kako u obavljanju državničkih funkcija često ima prigodu razgovarati s brojnim državnicima i dužnosnicima NATO-a i Europske unije koji doprinos Oružanih snaga Republike Hrvatske u očuvanju međunarodne sigurnosti opisuju najvišim ocjenama. Takve pohvale su ujedno pohvale i vama u izgradnji Oružanih snaga i imate puno pravo ponositi se njima, kazala im je Predsjednica.

Napomenula je kako će mnogi od umirovljenih časnika nakon završetka djelatne vojne službe započeti neku drugu karijeru te izrazila uvjerenje kako će i u tome biti uspješni. To jamče vaši rezultati tijekom uspješne vojne karijere, vaša vojnička stega i odgovornost s kojom ste pristupili svakoj zadaći, kazala je.

Umirovljenim časnicima poželjela je i u novim izazovima puno uspjeha te izrazila nadu da će ostati povezani s obrambenim sustavom. Ministarstvo obrane i Oružane snage bile su i ostaju vaš dom i obitelj, poručila je. Dodala je kako sve umirovljene pripadnike Oružanih snaga, a posebno časnike i generale potiče u raznim prigodama na trajnu potporu razvoju obrambenih sposobnosti kako bi i na taj način nastavili služiti hrvatskoj Domovini. “Vaše iskustvo, znanje i dokazano domoljublje, mogu i trebaju biti trajna dodatna vrijednost. Časnički bodeži simbol su vaše trajne pripadnosti Oružanim snagama i odanost hrvatskog časnika Domovini ne prestaje njegovim formalnim umirovljenjem,” istaknula je.

Predsjednica je podsjetila i na brigadira Nediljka Bojića, koji je u kolovozu prošle izgubio borbu s teškom bolešću kazavši kako se njegovog doprinosa možemo tek posmrtno prisjetiti.

U ime umirovljenih visokih časnika, Predsjednici i vrhovnoj zapovjednici zavalio je umirovljeni general pukovnik Slavko Barić. Istaknuo je kako su dali izniman doprinos u vremenima stvaranja Oružanih snaga i obrani Domovine uz puni angažman pokazujući odlučnost i opredijeljenost u ispunjavanju postavljenih zadaća. “Proteklih 27 godina služenja i davanja sebe je nešto što svaki od nas drži jedinstvenim, posebnim i neupitnim, časnim i nedjeljivim dajući doprinos u iznimnim povijesnim okolnostima, u stvaranju novog društva, sustava i države na ponos svoje nacije i naroda. To je nešto što vam ne da sumnjate u odluke svojih nadređenih i ispunjava zadovoljstvom i srećom jer je stvorena neovisna Hrvatska za čime su težile brojne generacije,” kazao je umirovljeni general pukovnik Barić.

Zagreb, 12.01.2018. – Svečani prijam predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović u prigodi umirovljenja generala/admirala i brigadira/kapetana bojnog broda OS RH. Na fotografiji Slavko Barić.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu


“Odlazimo iz Oružanih snaga – ali one ostaju u nama – spremni za daljnja davanja i požrtvovanja”, naglasio je podsjetivši na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kako je stvaranje države maraton u kojoj samo dobro pripremljeni i motivirani trče do kraja. Mi smo istrčali svoj krug i sigurni smo da će oni koji ostaju za nama učiniti isto, uvjeren je umirovljeni general pukovnik Barić.

Zahvalio je na povjerenju koje su imali u obnašanju najviših dužnosti u Oružanim snagama i poručio kako će u njima imati oslonac i potporu, a prisjećanje na poginule znak je poštovanja onoga što su činili, zaključio je.

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI