Hrvatska Predsjednica Grabar-Kitarović s guvernerom države São Paulo Geraldom Alckminom

Hrvatska Predsjednica Grabar-Kitarović s guvernerom države São Paulo Geraldom Alckminom

Dvodnevni radni posjet Saveznoj Republici Brazilu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je susretom s guvernerom države São Paulo Geraldom Alckminom.

Tijekom razgovora Predsjednica Republike istaknula je kako su bilateralni odnosi dviju država dobri, no kako je suradnji potrebno dati relevantan smjer i konkretan sadržaj kako bi se odnosi uzdigli na višu razinu. Kao dodatni okvir za jačanje bilateralne suradnje predsjednica Grabar-Kitarović spomenula je i članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. U tom smislu kazala je kako je Savezna Republika Brazil strateški partner Europskoj uniji u Latinskoj Americi te stoga može značajnije pridonijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Hrvatske u cijeloj Latinskoj Americi. Istaknula je pritom potporu Republike Hrvatske u jačanju suradnje Europske unije i Mercosura kao i lidersku ulogu Savezne Republike Brazila unutar Mercosura.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, Predsjednica je poručila kako je potrebno uložiti dodatne napore za upoznavanje novih gospodarskih prilika u objema državama kako bi se definirale mogućnosti gospodarske suradnje u trgovini, ulaganjima i zajedničkom poslovanju. Naglasila je kako je jedan od ciljeva njezinog posjeta Brazilu definirati nove oblike gospodarske suradnje.

Veliki potencijali suradnje postoje u brojnim područjima poput metalske industrije, graditeljstva, brodogradnje, turizma i pomorskog prometa, a Predsjednica je posebice istaknula zainteresiranost Republike Hrvatske za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori, strojevi i farmaceutski proizvodi. U ime hrvatske poslovne zajednice Predsjednica je navela hrvatske tvrtke Končar, Gredelj, Petrokemiju, i druge koje imaju kapacitet za izvoz, a posebice je naglasila IT tvrtku Infobip koja je svoje podružnice otvorila i u São Paulu.

Za hrvatsku zajednicu u Brazilu, koja je najbrojnija upravo u gradu São Paulu, predsjednica Grabar-Kitarović i guverner Alckmin kazali su kako je most suradnje naših dviju zemalja, a tijekom razgovora prisjetili su se i nogometne utakmice između domaćina Brazila i reprezentacije Republike Hrvatske, kojom je započelo Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI