Predsjednica Grabar-Kitarović: Nisam imala dvojbi oko nove kandidature

Predsjednica Grabar-Kitarović: Nisam imala dvojbi oko nove kandidature

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u nedjelju u intervjuu za N1 da nije imala dvojbi kad je riječ o tome hoće li se kandidirati za drugi mandat te istaknula da ima i osobnu i političku motivaciju nastaviti raditi na dobrobiti Hrvatske.

Grabar-Kitarović je u intervjuu tjedna “Točka na tjedan” na pitanje što misli o dvojici glavnih protukandidata Zoranu Milanoviću i Miroslavu Škori odgovorila da bi jedan bilo povratak na staro, a drugi bi bilo jedan veliki eksperiment, no, istaknula je, “Hrvatska nema vremena ni za jedno ni za drugo”.

Podsjetila je da je u Hrvatskoj bila zatekla opću apatiju, pesimizam, vrlo loše gospodarske pokazatelje i loš rejting.

“Milanović nas je zadužio za nekih 70 milijardi kuna, podignuo PDV na 25 posto. Dakle, očito nije imao ideja kako napuniti državnu kasu i kako riješiti probleme, već podizanjem poreza, što je zastarjela i po meni neprihvatljiva metoda i treba raditi upravo suprotno”, rekla je.

Danas su, kaže, ekonomski pokazatelji puno bolji, a Hrvatska puno prepoznatljivija. No, izrazila je nezadovoljstvo usporenim demografskim trendovima koje treba zaustaviti.

Predsjednica je rekla da su u njezinu mandatu definitivno uspjeli, za što i sebi pridaje zaslugu,staviti fokus na životna pitanja i demografiju koja je pitanje svih pitanja, pitanje opstanka Hrvatske, ali i EU. Podsjetila je da je po demografskim pitanjima napravila i vrlo opsežan program.

Osim toga, dodala je, na vanjskoj sceni Hrvatska danas ima bolji rejting u svijetu nego ikad, a pri tome je spomenula i vlastitu Inicijativu tri mora. Ocijenila je netočnom Milanovićevu tvrdnju da je ta inicijativa uperena protiv Rusije i da ju Njemačka ne podržava te da nam je samo štetila.

“Dakle, to je apsolutno besmisleno govoriti kako je upereno i protiv koga, ja bih rekla prije da se gospodin Milanović baš ne snalazi u tom društvu”, kazala je.

Milanoviću je odgovorila kako ne zna kakvim se društvo on okruživao, ali da ga je imala prigodu gledati više puta u njegovim javnim nastupima. “To je bilo sve skupa blijedo, nepripremljeno, improvizirano, besmisleno”, rekla je i otkrila detalj sa večere u jednoj od država Inicijative.

“Za večerom je sjedio sam za stolom, da sam se i ja nekako, neću reći sažalila, ali imala potrebu doći i sjesti s njime”, rekla je.

Priznala je da je bila u krivu što se tiče preseljenja Ureda predsjednice s Pantovčaka u Visoku, ali da je, unatoč tome, u pet godina mandata uštedjela 25 milijuna kuna – što je bio i cilj preseljenja.

Smatra i da su predsjedničke ovlasti dovoljne, ali da bi neke bi trebale biti malo jasnije poput onih o vanjskoj politici gdje je Ustav pomalo dvoznačan.

Ocjenjuje potrebnim i da se ide u raspravu o ustavnim promjenama, jer drži da treba mijenjati sustav glasovanja kako bi se uvelo ili dopisno ili elektroničko glasovanje. Smatra i da bi se dalo razgovarati i o prijedlogu da predsjednik uzme određenu ulogu u biranju ustavnih sudaca jer bi, ocjenjuje, taj proces bio ipak objektivniji. No, o tome se ne bi trebalo razgovarati prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora izbora.

Grabar-Kitarović je na pitanje kako gleda na prijedloge Miroslava Škore, koji se zalaže za neku vrstu polupredsjedničkog sustava ili Mislava Kolakušića, koji želi čvrstu ruku i predsjednički sustav vratiti u Hrvatsku rekla da su oni fokusirani na sebe i na svoje ovlasti, a ne na državu.

Zamoljena za komentar Škorine izjave da su Milanović odnarođena elita i da bi bili nitko i ništa bez svojih velikih stranaka poručila je kako nikada neće zanijekati HDZ. Istaknula je i kako joj nije nikakav problem biti među ljudima, već joj je to jedan od dražih aspekata njezina posla i mandata.

“Odrasla sam u vrlo skromnoj obitelji, živim u istom stanu koji nije ograđen visokom žicom, u centru grada, i ne znam kako bi mi HDZ zapravo bio pomogao da postanem pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a ili, primjerice, da dobijem Fulbrightovu nagradu za životno djelo”, kazala je. Naglasila je i da je apsolutno protiv salonske politike te smatra i da se politika ne vodi samo iz Zagreba već i iz svih područja Hrvatske.

Upitana kako gleda na situaciju u parlamentarnom životu, Grabar-Kitarović rekla je kako ju brine razina komunikacije u Hrvatskom saboru, stalne svađe te potpuno neprimjeren govor, jer bi političari između ostaloga trebali biti i nekakav uzor – posebno djeci i mladima.

Tijekom intervjua Grabar-Kitarović je, na novinarski upit, koliko ju smeta kada joj prebrojavaju odjevne kombinacije ili kilograme, rekla da je na to navikla. No, smatra i da to nije dobro radi trendova.

“Meni je to žao zbog moje kćeri, zbog vas, zbog drugih kolegica, zato što nas se uvijek gleda kroz tu nekakvu prizmu”, kazala je.

Negirala je i da se distancirala od pokreta “Spasi me” ili “Pravda za djevojčice”. “Ne idem na prosvjede, jednostavno zato što ima jako puno prosvjeda, i onda ako birate, nekako mi se čini da šaljete krivu poruku, jer nekad se dogodi da jednostavno iz fizičkih razloga ne možete biti nigdje”, pojasnila je.

Predsjednica Republike rekla je i da će, ako joj nešto ne iskrsne, otići na stadion NK Rijeke na utakmicu između reprezentacija Hrvatske i Slovačke. Pojasnila je i svoju raniju izjavu vezanu uz NK Rijeka. Rekla je kako je u vrijeme bivše Jugoslavije navijati za “Dinamo” i “Hajduk” bio izražaj domoljubnih osjećaja.

“Ona Rijeka o kojoj sam ja govorila osamdesetih godina, to nije ova Rijeka danas. To nije ovaj NK Rijeka, to nije Armada, to nisu ti navijači”, kazala je. Navela je kako je i tada išla gotovo na svaku utakmicu te je znala većinu igrača i razgovarala s njima.

Smatra i da je činjenica da su se u “Rijeci” kalili igrači za neke druge klubove te su tamo bili ljudi koji su imali vlast i moć i koji su isto tako time i trgovali. “Ali nikakva mi namjera apsolutno nije bila uvrijediti ni Armadu niti NK Rijeku niti bilo koga u Rijeci, jer danas to nema nikakve veze s onime što sam ja gledala osamdesetih. Danas je Rijeka hrvatski klub, Armada navijači, vrlo borbeni, strastveni, i imaju onaj moto koji ja imam kao svoj životni moto – krepat, ma ne molat”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je komentirala svoj govor na primanju Fulbrightove nagrade kada je rekla da je rođena s krive strane Željezne zavjese. Rekla je da je u Ameriku nije slao Tito, nego njen tata mesar.

Autor/ Hina/ Totalno.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI