Predsjednica Grabar-Kitarović i albanski predsjednik Meta ocijenili odnose Hrvatske i Albanije vrlo dobrima

Predsjednica Grabar-Kitarović i albanski predsjednik Meta ocijenili odnose Hrvatske i Albanije vrlo dobrima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Albanije Ilir Meta ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja vrlo dobrima te naveli mogućnosti za unapređenje odnosa u gospodarstvu i energetici, a predsjednica je istaknula i pitanje onečišćenja Jadranskog mora koje dolazi iz južnih država, priopćio je u četvrtak ured predsjednice.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Albanije Meta ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja. Uz zadovoljstvo nastavkom suradnje između dviju država na najvišoj razini, dvoje predsjednika razmotrilo je i mogućnosti za osnaživanje bilateralnih odnosa kako bi isti slijedili i povijesno bliske veze dvaju naroda čemu uvelike pridonosi uvažena albanska zajednica u Republici Hrvatskoj. Posebno su izdvojili mogućnost veće gospodarske i suradnje u energetici.

Razgovarajući o značaju Jadranskog mora za gospodarstvo dviju zemalja, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je pitanje onečišćenja Jadranskog mora velikim količinama plutajućeg otpada za koji je utvrđeno kako dolazi iz nekoliko južnih jadranskih država. Sugovornici su se složili kako su zaštita i sprječavanje zagađenja Jadrana i priobalja od strateške važnosti za obje zemlje. Suradnji po ovome pitanju može pridonijeti i novi mehanizam suradnje, Jadranska trilaterala.

Naglasivši važnost nastavka proširenja Europske unije za punu konsolidaciju hrvatskog jugoistočnog susjedstva, Predsjednica Republike istaknula je snažnu potporu Republike Hrvatske ostvarivanju članstva Republike Albanije u Europskoj uniji.

Dvoje predsjednika razmijenilo je mišljenja i o zajedničkoj suradnji glede političkog i sigurnosnog stanja na jugoistoku Europe, složivši se u ocjeni niza ugroza. Predsjednici su se osvrnuli i na promišljanja glede predstojećeg sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza gdje su naznačili značaj iznimne važnosti vjerodostojne politike otvorenih vrata Saveza, stoji u priopćenju.

Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI