Predsjednica Grabar-Kitarović: Gradnja LNG terminala bitna za energetsku neovisnost Hrvatske

Predsjednica Grabar-Kitarović: Gradnja LNG terminala bitna za energetsku neovisnost Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak kako je gradnja LNG terminala bitna za energetsku neovisnost Hrvatske, jer možemo postati taoci neke geopolitičke krize, koje možda i nisu u našem susjedstvu, ali dovedu do opstrukcije dovoda energenata, što može utjecati na hrvatsko gospodarstvo i političku stabilnost.

Odgovarajući na pitanje novinara u Karlovcu zalaže li se za stacionarni ili plutajući LNG terminal, predsjednica države je rekla kako se u interesu što bržeg rješavanja pitanja dobave plina zalaže za kombinirano rješenje; krenuti s plutajućim, jer se taj brod može kasnije ili prodati, premjestiti ili dati u lizing nekome drugome, a trajno je rješenje stacionarni LNG koji će imati i veće kapacitete.

Vezano za ekološku sigurnost plutajućeg LNG terminala, rekla je kako se on ne razlikuje ni po čemu od nekoga drugog većeg broda te da nema nikakve ugroze okoliša. Dodala je kako sve treba sagledati u razumnoj raspravi, između ostalog i s aspekta otvaranja radnih mjesta na otoku Krku i cijeloj okolici.

Na pitanja novinara vezano za Rusiju predsjednica države Grabar-Kitarović je također naglasila da Republika Hrvatska „ne vodi dvostruku vanjsku politiku“, već da se možda razlikuje u nekim elementima i nijansama, a da se hrvatski državni vrh usuglašava o temeljnim državnim stajalištima.

“Mislim da je to i dobro, da smo napravili neku podjelu posla, da nema previše preklapanja i da se usredotočujemo na ono što nam je bitno, a meni je posebno bitno gospodarstvo i promidžba hrvatskog gospodarstva i gospodarska diplomacija”, dodala je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Grabar-Kitarović privremeno je premjestila svoj Ured od 26. do 28. ožujka u Karlovačku županiju.

Autor/H/B.B./Screenshoot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI