Okrugli stol “Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj” – Predsjednica Grabar-Kitarović: Pravo domoljublje je vaša pozitivna perspektiva, pozitivni stav prema svojoj zemlji

Okrugli stol “Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj” – Predsjednica Grabar-Kitarović: Pravo domoljublje je vaša pozitivna perspektiva, pozitivni stav prema svojoj zemlji

Problem nezaposlenosti, antipoduzetnička klima, nemogućnost napredovanja u karijeri neki su od problema na koje su u srijedu upozorili mladi poduzetnici, liječnici, studenti, predstavnici udruga mladih na okruglom stolu “Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj” u organizaciji Vijeća mladih predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, s ciljem njihova jačeg doprinosa rješavanju poteškoća s kojima se svakodnevno susreću mladi koji žele ostati živjeti i raditi ili se vratiti u Hrvatsku, priopćeno je iz Ureda predsjednice RH.

„Vrijeme kada smo morali posebno upozoravati koliko je ova tema iznimno važna za našu domovinu, sada je na svu sreću iza nas. Zadovoljna sam što doista, na svim razinama našeg društva, od lokalnih zajednica do resornih ministarstava, operativnih tijela naše države možemo prepoznati volju i napore kako bi se preokrenuli negativni demografski trendovi“, kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju.

Istaknula je kako je Prijedlog populacijskih mjera „živi“ dokument te potpuno otvoren dodatnim prijedlozima, iskustvima, provjerama, izračunima i svemu što može pridonijeti rješavanju gorućeg vala odlazaka mladih ljudi i cijelih mladih obitelji izvan naše Domovine. U tom smislu zahvalila je svima koji su već poslali svoje prijedloge i komentare te dodala kako će se svi ti prijedlozi uzeti u obzir prilikom redigiranja Prijedloga populacijskih mjera.

Predsjednica je istaknula kako je važno i dalje poticati raspravu u javnosti, pa tako i ovim okruglim stolom čija namjera je postavljati pitanja te nametati dijalog o ključnoj temi populacijske politike u javnosti, u medijima, ne samo o problemima, nego i o pozitivnim primjerima. „Iskustva, prijedlozi upravo vas mladih su nam pri tome važna, jer sigurno pridonose rješavanju i akutnih i kroničnih problema“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U raspravi na okruglom stolu, uz predsjednicu Grabar-Kitarović i članove Vijeća mladih Predsjednice Republike, sudjelovali su predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske i članica udruge Impress Tanja Herceg, predsjednik Svjetskog saveza mladih Hrvatske Mislav Barišić, predsjednica udruge Hermes CommuniAction i članica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Ivana Barac, predsjednica Udruge Zamisli Svjetlana Marijon, voditeljica programa za obrazovanje UNICEF-a Ivana Ćosić, inicijator projekta „Demografski lobi“ Helena Tokić Jurković, potpredsjednik Udruge obitelji četvero i više djece Cetinskoga kraja Vedran Ivačić, voditeljica ureda Centra karijera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Iva Gospodnetić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Neven Hadžić, direktor tvrtke Space Snek d.o.o. iz Slavonskog Broda Nemanja Cvijanović, predstavnik Udruge studenata Probion Leo Moguš, studentica na Sveučilištu Harvard Nika Bešker, predstavnik Svjetskog saveza mladih Hrvatske Šimun Lončarević, voditelj poslovnice OVS maloprodaja d.o.o. – Zadar Roko Viduka, član Udruge mladih Invictus, Hrvatska Kostajnica Marko Smojver, Nevena Zubčić, Marija Huđ, Kristian Ivan Hrgetić Vitols, Ivan Sesar, Marina Kostenko, Goran Marić i Josip Kraljević.

Zahvalivši sudionicima na sudjelovanju na okruglom stolu, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako bi izdvojila neke teme i prijedloge koje treba uzeti na razmatranje, odnosno uvrstiti u katalog mjera demografske revitalizacije, s obzirom na zajedničku misiju ostanka ili povratka mladih u Domovinu.

„Pravo domoljublje je vaša pozitivna perspektiva, pozitivni stav prema svojoj zemlji, jer prevladavajuću apatiju i pesimizam mijenjate upravo vi svojim prepoznavanjem pozitivnih strana života u Hrvatskoj i isticanjem mnogih dobrobiti i jedinstvenih uvjeta ove naše prekrasne zemlje, na koje često zaboravljamo i uzimamo ih ‘zdravo za gotovo’“, zaključila je Predsjednica Republike.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI