Predsjednica Grabar-Kitarović održala sastanke s izvršnom direktoricom UNICEF-a i predsjednicom Nepala

Predsjednica Grabar-Kitarović održala sastanke s izvršnom direktoricom UNICEF-a i predsjednicom Nepala

Na marginama konferencije Ujedinjenih Naroda, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je radni sastanak s izvršnom direktoricom UNICEF-a Henriettom Fore, a potom i bilateralni sastanak s predsjednicom Savezne Demokratske Republike Nepala Bidyjom Devi Bhandari, priopćeno je u srijedu iz njezina ureda

U razgovoru s izvršnom direktoricom UNICEF-a Henriettom Fore, Predsjednica Republike izrazila je zahvalnost UNICEF-u za izravnu pomoć djeci i ženama u Hrvatskoj te kazala kako se suradnja s UNICEF-om značajno razvila u istinsko i plodonosno partnerstvo, koje koristi djeci u Hrvatskoj i inozemstvu.


Ovaj proces je olakšan našom uspješnom transformacijom da od zemlje koja je bila korisnik međunarodne pomoći postanemo zemlja donatorica UN fondovima i projektima, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala kako danas imamo veliki potencijal pomoći drugim zemljama u krizi i djeci širom svijeta, kao i podijeliti naše primjere dobre prakse i izvan granica.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore čestitala je predsjednici Grabar-Kitarović na preuzimanju predsjedanja Vijećem žena svjetskih lidera, kazavši kako je to dobar način kojim se pitanja žena u politici mogu osvijestiti na globalnom planu, te ju upoznala s programima UNICEF-a koji su namijenjeni djeci, a mogli bi se primijeniti u Hrvatskoj.

Bilateralni sastanak predsjednice Republike Hrvatske s predsjednicom Savezne Demokratske Republike Nepala bio je prilika za produbljivanje suradnje dviju država na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Odnosi između Hrvatske i Nepala su dobri i bez otvorenih pitanja, no sugovornice su zaključile kako je suradnja nedovoljno razvijena.

Razmijenile su mišljenja i o planu vlade Nepala koji se tiče sveobuhvatnog razminiranja, a predsjednica Grabar-Kitarović poručila je kako hrvatska poduzeća imaju ogromno iskustvo u razminiranju pa bi Nepal mogao razmotriti korištenje hrvatske opreme za razminiranje, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI