Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata

Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak izaslanstva udruga iz Domovinskog rata i predstavnike udruga koji su u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarali o nestalima.

Sastanak predsjednice Grabar-Kitarović s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih Udruga iz Domovinskog rata predstavlja nastavak suradnje po pitanju nestalih, posebice nakon sastanka udruga iz Republike Hrvatske u Republici Srbiji.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir upoznala je prisutne s naglascima održanog sastanka i zaključila kako je komunikacija i suradnja svih strana bitna u ovom procesu.

Braniteljske udruge su suglasne kako je nužno nastaviti razgovore institucija Republike Hrvatske s institucijama Republike Srbije oko nestalih osoba i drugih otvorenih pitanja. Isto tako prilikom razgovora istaknuta je važnost o potrebi ukidanja spornog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije. Stav je kako unatoč svim problemima treba nastaviti pregovore i drugoj strani pružiti priliku za otvaranje procesa pronalaska nestalih osoba.

„Vjerujem u uspjeh ove inicijative, jer držim da i na hrvatskoj i na srbijanskoj strani postoji dobra volja za otkrivanjem sudbina nestalih. Osobno držim kako je učinjen važan iskorak. Predstavnici udruga nestalih iz Hrvatske bili su kod srbijanskog predsjednika, a ja sam primila udruge iz Srbije. Obitelji su ponovo dobile nadu i vjeru u pronalazak najmilijih. Nas državnike to posebno obvezuje i učinit ću sve da ih ne iznevjerimo. Strašno su velike emocije, nemojmo ovu temu i učinak minorizirati i ponovo politizirati. Uspostavili smo novu vrstu dijaloga, pokušavamo izgraditi međusobno povjerenje i ja sam uvjerena da će rezultate toga najprije osjetiti obitelji nestalih. Iako smo svjesni da će na tom putu biti i neuspjeha, to nas neće obeshrabriti“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović na sastanku je predstavila povjerenika predsjednice za nestale u Domovinskom ratu gospodina Ivana Vrkića, gradonačelnika Grada Osijeka.

Sastanku s predsjednicom Grabar-Kitarović nazočili su predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge „Vukovarske majke“, Udruge „Obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata“ Osijek, Udruge „Hrvatski Feniks“, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ Vinkovci, zajednice Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih invalida I. skupine, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDRA-e RH, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Veterani zagrebačkih branitelja Vukovara, Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Generalskog zbora, Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zajednice udruga Vojne policije iz Domovinskog rata, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Autor/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI