Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala s afganistanskim predsjednikom Ganijem o sigurnosti

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala s afganistanskim predsjednikom Ganijem o sigurnosti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u nedjelju u Kabulu s afganistanskim kolegom Ašrafom Ganijem te s glavnim izvršnim dužnosnikom Abdulahom Abdulahom koji su je upoznali s trenutnom političkom i sigurnosnom situacijom u zemlji, doznaje se iz službenih izvora.

Grabar-Kitarović, koja je u višednevnom posjetu Afganistanu, trećem u svome predsjedničkom mandatu, ocijenila je da je u toj zemlji ostvaren napredak u ekonomskom i društvenom području.

Sigurnosno stanje nije dobro te nastupa vrlo interesantno razdoblje, ne samo za budućnost Afganistana nego i za budućnost misije NATO-a “Odlučna potpora”, rekla je Hrvatska predsjednica.

“Idemo ususret parlamentarnim izborima pa onda predsjedničkim izborima, bit će pozicioniranja, ne samo na političkoj nego i na vojno-sigurnosnoj sceni”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka.

Prilikom susreta razgovaralo se i o suradnji Afganistana s međunarodnim snagama, a predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je Hrvatska prisutna u Afganistanu već petnaest godina, prvo kroz borbenu misiju NATO-a ISAF, a sada sudjelovanjem u neborbenoj operaciji “Odlučna potpora” početoj u siječnju 2015.

Dodala je da će se strane snage povući iz Afganistana kada se uspostavi dovoljna razina sigurnosti i stabilnosti te kada će ih moći kontrolirati sam Afganistan, odnosno njihove vlastite sigurnosne snage.

Predsjednica je naglasila kako je promicanje mira i stabilnosti u Afganistanu jedan od stupova hrvatske politike u Aziji, dodaje se i priopćenju. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI