Božinović predsjedao videokonferencijom ministara unutarnjih poslova Europske unije: Ograničenja kretanja uvedena zbog pandemije koronavirusa ukinuti koordinirano

Božinović predsjedao videokonferencijom ministara unutarnjih poslova Europske unije: Ograničenja kretanja uvedena zbog pandemije koronavirusa ukinuti koordinirano

Ograničenja slobodnog kretanja među državama EU-a uvedena zbog pandemije koronavirusa COVID-19 moraju se ukinuti na koordinirani način, zaključak je ministara unutarnjih poslova EU-a koji su u petak održali videokonferenciju. U ime predsjedništva, ministar Božinović pohvalio je nacionalne administracije, Europsku komisiju i ostale sudionike na doprinosu pri suzbijanju korona virusa, kao i na suradnji pri ublažavanju posljedica uvedenih ograničenja putovanja i graničnih kontrola, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Granične kontrole i slobodno kretanje osoba

Države članice i Europska komisija proteklih su mjeseci neumorno radile kako bi minimalizirale utjecaj uvedenih ograničenja na jedinstveno europsko tržište i slobodu kretanja osoba. S obzirom da trenutna zdravstvena situacija dozvoljava prijelaz u fazu ublažavanja mjera, na danas održanoj videokonferenciji ministri su raspravljali o procesu povratka punom funkcioniranju schengenskog područja i slobodnom kretanju ljudi, što je od ključne važnosti za ekonomski oporavak i Europsku uniju općenito.

Sve države članice postupno ublažavaju ili ukidaju mjere koje su bile primijenjene na nacionalnim ili regionalnim razinama. Ovo uključuje i postupno ukidanje graničnih kontrola te potpunu obnovu slobodnog kretanja osoba koje je bilo ograničeno zbog pandemije, a članice se pritom suočavaju s nizom izazova. U tom smislu na današnjoj videokonferenciji ministri su razmotrili kako se ograničenja slobodnoga kretanja i kontrole na unutarnjim granicama mogu ukloniti na koordiniran, nediskriminirajući i proporcionalan način, u skladu sa Zajedničkim europskim planom za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19. Europske komisije. Ujedno su se izjasnili o očekivanim vremenskim okvirima unutar kojih će se ukinuti granične kontrole kada zdravstvena situacija u državi članici to dozvoli. Države članice također su iznijele svoja stajališta o mogućem uklanjanju restrikcija koje su u primjeni u odnosu na državljane trećih zemalja te o kriterijima i mjerama na osnovu kojih bi se uklanjanje ograničenja odvijalo.

Hrvatsko predsjedništvo izvijestilo je i ominsitarskoj videokonferenciji EU-a i SAD-a u području pravosuđa i unutarnjih poslova, održanoj 28. svibnja. Na videokonferenciji su raspravljena europska i američka stajališta o važnim pitanjima u području pravosuđa i unutarnjih poslova tijekom i nakon pandemije, pri čemu je naglasak stavljen na razmjenu informacija o poduzetim mjerama, naučenim lekcijama i planovima za nadolazeće razdoblje. Četiri bitna područja suradnje o kojima se razgovaralo su: kriminalitet u uvjetima epidemije COVID-19, učinkovitost mjera ograničavanja i uvjeta za putovanja te vizni reciprocitet, borba protiv dezinformacija povezanih s COVID-19 te izazovi u području pravosuđa uslijed pandemije.

Malta je izvijestila ostale države članice o trenutnoj migrantskoj situaciji na središnjem Mediteranu te o poteškoćama s kojima se suočava pri prihvatu migranata. Hrvatsko predsjedništvo zahvalilo se na dosadašnjim naporima u borbi sa migrantskom krizom te izrazilo podršku Malti i Europskoj komisiji na njihovim nastojanjima da pronađu adekvatno rješenje problema s kojima se središnji Mediteran suočava.

Europska komisija podnijela je pisano izvješće ministrima o provedbi Uredbi o interoperabilnosti, dok je predsjedništvo podnijelo izvješće o izvrsnim rezultatima ostvarenim u okviru EMPACT borbe sa teškim međunarodnim i organiziranim kriminalom. Ministri su također obaviješteni i o trenutnom stanju aktualnih zakonodavnih prijedloga.

Na kraju videokonferencije predstojeće njemačko predsjedništvo predstavilo je svojprogram rada za sljedećih šest mjeseci, dodaje se u priopćenju MUP-a.

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI