PRVI POTEZ HRVATSKOG PREDSJEDANJA VIJEĆEM EU-a Božinović: Sporazum o viznoj liberalizaciji još više će približiti Europsku uniju građanima Republike Bjelarus

PRVI POTEZ HRVATSKOG PREDSJEDANJA VIJEĆEM EU-a Božinović: Sporazum o viznoj liberalizaciji još više će približiti Europsku uniju građanima Republike Bjelarus

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, danas je u Bruxellesu u ime Predsjedništva Vijeća Europske unije, potpisao sporazume o readmisiji i viznoj liberalizaciji s Republikom Bjelarus, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

U ime Republike Bjelarus sporazume je potpisao i ministar vanjskih poslova Vladimir Makei, a u ime Europske komisije povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Proteklih godina vodili su se pregovori EU-a i Republike Bjelarus o navedenim sporazumima koji su dijelom sadržajno povezani.

Tijekom pregovora o Sporazumu o olakšanom izdavanju viza posebna pažnja posvećena je poštivanju ljudskih prava i procjeni opravdanosti zahtjeva Republike Bjelarus za ukidanjem traženja viza za nositelje diplomatskih putovnica, a pregovori su okončani u ožujku 2019. godine.

Europska komisija, 30. kolovoza 2019. godine, podnijela je prijedloge nacrta Odluke Vijeća o potpisivanju Sporazuma o olakšanom izdavanju viza s Republikom Bjelarus i Odluke Vijeća o zaključivanju sporazuma o olakšanom izdavanju viza s Republikom Bjelarus.

Radna skupina za vize, 18. rujna 2019., raspravila je nacrte odluka, a dan kasnije, 19. rujna 2019., pokrenut je prešutni postupak, koji nije prekinut. Vijeće je 14. listopada 2019. godine donijelo pozitivnu odluku o potpisivanju predmetnog Sporazuma.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako će Sporazum o viznoj liberalizaciji još više približiti Europsku uniju građanima Republike Bjelarus tako što će doprinijeti njihovoj mobilnosti te kako je zajednička nada da će spone između Europske unije i Republike Bjelarus – ekonomske, kulturne ili znanstvene – biti još razvijenije i snažnije.

Po pitanju Sporazuma o readmisiji, 28. veljače 2011. godine, Vijeće je donijelo Odluku (6623/1/11 REV 1 EU RESTREINT) kojom je ovlastilo Komisiju da otvori pregovore o Sporazumima između Europske unije i Republike Bjelarus o ponovnom prihvatu osoba čiji boravak je nezakonit, a sami pregovori formalno su započeti u siječnju 2014.

Nakon tri kruga pregovora, Komisija je 30. kolovoza 2019. godine Vijeću dostavila:

Prijedlog odluke Vijeća o potpisivanju, u ime Unije, Sporazuma između Europske unije i Republike Bjelarus o ponovnom prihvatu osoba koje borave bez odobrenja (11846/19);
­
Prijedlog odluke Vijeća o zaključivanju Sporazuma između Europske unije i Republike Bjelorusije o readmisiji osoba koje borave bez odobrenja (11848/19 + ADD1).

Prijedloge odluka Vijeća o potpisivanju i zaključivanju navedenog sporazuma ispitala je i odobrila Radna skupina za integraciju, migracije i protjerivanje (IMEX) 23. rujna 2019. godine. Sukladno odredbama Ugovora o funkcioniranju Europske unije (članak 218., stavak 6.), pristanak Europskog parlamenta potreban je prije nego što Vijeće usvoji odluku o zaključenju readmisijskog sporazuma.

Da bi se Odluka Vijeća o zaključenju sporazuma između Europske unije i Republike Bjelarus o readmisiji osoba koje borave bez odobrenja mogla proslijediti Europskom parlamentu radi suglasnosti, potrebno je organizirati potpisivanje Sporazuma. Nakon što Europski parlament da svoju suglasnost, Vijeće usvaja Odluku Vijeća o zaključenju sporazuma te Sporazum.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, u svom obraćanju u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća Europske unije, istaknuo je kako je potpisivanje ovih sporazuma korak naprijed u odnosima Europske unije i Republike Bjelarus te podržao zaključenje ratifikacijskog procesa.

„Potpisivanje sporazuma zasigurno će pomoći mobilnosti mladih ljudi, a Republika Bjelarus vrlo je aktivna po pitanju projekata koje realiziraju u suradnji s Europskom unijom. Meni je pripala čast da mogu potpisati današnje sporazume, zajedno s Povjerenicom Johansson, a isti će pridonijeti boljem, intenzivnijem kontaktu između građana država članica Europske unije i Republike Bjelarus“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, stoji u priopćenju MUP-a.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Stalno predstavništvo RH/ Video: HINA

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI