U Francuskoj počinje testiranje plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19: antitijela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom

U Francuskoj počinje testiranje plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19: antitijela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom

U Francuskoj 7. travnja počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 ubrizgati “pacijentima u akutnoj fazi bolesti”, objavile su u subotu ustanove koje će provoditi testiranje.

“To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19, a koja sadrži antitijela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od Covida-19”, navodi se u zajedničkom priopćenju Pariške sveučilišne bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM).

“Krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio. Ta antitijela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom”, vjeruju.

Kliničko ispitivanje nazvano Coviplasm vodit će profesorica Karine Lacombe i profesor Pierre Tiberghien.

Ciljano uzorkovanje organizira se od utorka u nekim francuskim pokrajinama među dvjestotinjak pacijenata koji su ozdravili prije najmanje 14 dana.

“Pacijenti koji su ozdravili od Covida-19 bit će osobno pozvani da dadu plazmu EFS-u”, navodi se u priopćenju.

“Prvi rezultati mogli bi se znati dva do tri tjedna od početka kliničkog ispitivanja” koje se ovisno o rezultatima može proširiti.

Plazma rekonvalescenata, tekući dio krvi u kojemu su koncentrirana antitijela nakon bolesti, već se pokazala djelotvorna u istraživanjima manjih razmjera u vezi s drugim zaraznim bolestima poput ebole i SARS-a.

Američka agencija za lijekove, Food and Drug Administration odobrila je takvo eksperimentalno liječenje koronavirusa. Testiranje se provodi i u Kini. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI