“PRAVOSUDNI APSURD” Bivši radnici INDUSTROGRADNJE i svi nenaplaćeni oštećeni čekaju reakciju hrvatske policije i DORH-a. Što im na kraju preostaje?

“PRAVOSUDNI APSURD” Bivši radnici INDUSTROGRADNJE i svi nenaplaćeni oštećeni čekaju reakciju hrvatske policije i DORH-a. Što im na kraju preostaje?

Svi koji su godinama bili poslovno vezani uz nekoć najvećeg građevinskog diva Industrogradnju, te potražuju dugovanja i pravdu za sebe, ali i kaznu za Josipa Galinca, strahuju da Visoki trgovački sud u Varaždinu ne podlegne manipulacijama Josipa Galinca. Vlada Republike Hrvatske ima načina i instrumente da spriječi otimačinu, koja će zasigurno bit upisana u povijesti kao jedna od najvećih grešaka hrvatskog pravosuđa. DORH i MUP po svaku cijenu moraju stati uz radnike i njihove obitelji.

18. veljače 2018. novinarka portala Dnevno.hr razotkrila je Galinčevo štetočinsko djelovanje koje dolazi do izražaja u našem pravosuđu, u konkretnom slučaju na trgovačkim sudovima, te Visokom trgovačkom sudu.

Kad je 2006. postao većinski vlasnik Industrogradnje, ta je tvrtka imala poslova za 20 do 30 milijuna eura godišnje, imala je više od 2000 zaposlenih, a danas Galinec ima ukupno četrnaest. Vrijednost imovine Industrogradnje bila je viša od milijardu kuna, a mjerila se, među ostalim, sa 150 do 200 objekata u Hrvatskoj.

Samo stečajem proizvodne tvrtke Operativa zapad do.o.o ostali su dugovi prema radnicima u iznosu više od 40.000.000 kuna, dok potraživanja vjerovnika u stečaju iznose više od 30.000.000 kuna.

Preuzimanje Industrogradnje

Da preuzme Industrogradnju Galincu je najviše i najkonkretnije pomogao njegov negdašnji prijatelj i partner Sandi Šola, čija je obitelj stolovala kasnije upropaštenom Karlovačkom bankom. Šolina je banka Galincu odobrila kredit od 240 milijuna kuna, koji je dijelom anuliran tako da je Industrogradnja ostala bez 25.000 četvornih metara vrijednog građevinskog zemljišta gotovo uz samo more, u Ičičima.

Tim kapitalom Galinec je sa svojim partnerima iz brokerskoga miljea preuzimao dionice Industrogradnje. Iako je bio Industrogradnjin broker, Galinec dionice nije kupovao za tvrtku nego za sebe.

Galinčeva je Industrogradnja konstantno u blokadi žiro računa od 2007. godine. Blokada je prekinuta samo za vrijeme predstečajne nagodbe, a odmah po završetku nagodbe blokada je nastavljena te su pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vođeni deseci stečajnih postupaka zbog neisplaćenih plaća radnicima.

Da bi se eskivirali ti brojni stečajni postupci, tvrtka u vlasništvu Josipa Galinca Cipela broj 42 d.o.o osniva u Varaždinu tvrtku ISTO d.d. s kapitalom od 200.000 kuna te joj pripaja Industrogradnju d.d., koja se sad zove Industrogradnja grupa d.d., s kapitalom većim od 550 milijuna kuna.

ISTO d.d. odmah ulazi u blokadu žiro računa. Josip Galinec i njegova ekipa sada dijele ISTO d.d. na Industrogradnju d.d. s novim OIB-om i sjedištem u Varaždinu, te ISTO grupu d.d.

ISTO d.d. ostaje blokiran, a Galinec i njegovi partneri u toj tvrtki ostavljaju radnike i vjerovnike. Galinec za ISTO d.d. podnosi prijedlog za predstečajnu nagodbu, što mu Trgovački sud u Varaždinu odbija, a Visoki trgovački sud RH potvrđuje odbijanje.

Kako je nestala imovina Industrogradnje?

Jedan od primjera je predstečajna nagodba nad tvrtkom Industrogradnja grupa d.d., ona je zaključena 2014. godine, što znači da su njome trebale biti obuhvaćene sve obveze prema radnicima i očišćeni vjerovnici. Iznenada, tvrtka Mostborn iz Londona, čiji su osnivači čitav niz tvrtki kćeri Mostborna u likvidaciji, osniva u Zagrebu 14. kolovoza 2014. tvrtku Mostborn Limited d.o.o.

Novoosnovana tvrtka nema zaposlenih, nema telefona, stolova, nema ni promet. Ništa. I takvoj tvrtki Industrogradnja 19. kolovoza 2014. izdaje 150 milijuna kuna zadužnica koje Mostborn Limited d.o.o. idući dan predaje na uplatu na Općinski sud u Puli, odnosno na ovrhuIndustrogradnjina hotela Croatia u Dugoj uvali.

Već 4. rujna 2014. Općinski sud u Puli donosi rješenje o ovrsi nad hotelom Croatia koje postaje pravovaljano, jer se Industrogradnja ne žali.

Nad tvrtkom Industrogradnja nekretnine d.o.o. u vlasništvu Industrogradnja grupe d.d., s kapitalom od 250 milijuna kuna, vodi se stečajni postupak od početka 2015. Stečajni je postupak dva puta otvaran i dva puta ukidan rješenjima Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, Inače, stečajni postupak je po zakonu hitan i mora biti okončan u roku od 60 dana, a ovaj nad jednom od Galinčevih tvrtki vodi se duže od dvije godine.

Tako je Trgovački Sud u Varaždinu otvorio stečaj nad tvrtkom ISTO Grupa d.d i Industrogradnja d.d., s danom 21. prosinca 2017.

Samo dan poslije Trgovački sud u Zagrebu, po sutkinji Nikolini Dorćc Hadžisejdić, odbacuje prijedlog za otvaranjem stečajnog postupka tvrtke Maneda d.o.o., a kojoj je Industrogradnja d.o.o. dužnik.

Dan prije prvog otvaranja stečajnog postupka u tom predmetu Industrogradnja nekretnine d.o.o. prenose nekretninu vrijednu pet milijuna eura na tvrtku Industrogradnja usluge d.o.o. bez konkretne naplate, dakle bez kune naknade. A tvrtka Industrogradnja usluge d.o.o. u vlasništvu je Industrogradnja nekretnina d.o.o.

Nakon obavljene transakcije s vrijednom nekretninom, tvrtka Industrogradnja nekretnine d.o.o. prodaje svoju tvrtku kćer Industrogradnja usluge d.o.o. tvrtki Projekt nekretnine d.o.o. koja je pak u vlasništvu tvrtke To One d.o.o., a ta je opet u vlasništvu To One grupe d.o.o.

Svim je tim tvrtkama zajedničko da im je direktor ili bivši vlasnik – Josip Galinec. Dok cijela ova operacija traje, vlasnik To One grupe je u tom trenutku već pokojni Ivan Pavelić, a direktor je, jasno, Josip Galinec. Nakon svega se tvrtka Industrogradnja usluge d.o.o. pripaja na tvrtku Kaštanjer Istra d.o.o., čiji je vlasnik tvrtka ISTO d.d., a njezin je direktor – Josip Galinec.

Da kontroverzni poduzetnik dobro surađuje sa svim političkim opcijama vidljivo je u činjenici da je SDP – ova Vlada višestruko preplatila njegov neboder, dok je Tihomir Orešković, bivši premijer HDZ-ove Vlade, potpisao je rješenje o odobrenju 9.633.398 kuna Galinčevoj tvrtki Industrogradnja grupa d.d. na ime troškova za uređenje njegove bivše poslovne zgrade na Savskoj cesti, gdje je pak SDP-ova vlada smjestila Ministarstvo branitelja te Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Djelovanje Josipa Galinca još uvijek je službeno ispod radara Državnog odvjetništva i istražnih organa, premda su ladice u DORH-u pune kaznenih prijava i optužujuće dokumentacije. Ostaje pitanje kada će se pojaviti politička volja za rasvijetljavanjem cijele ove apsurdne priče.

Odgovorni u institucijama koji poznaju situaciju ne reagiraju…Zašto?

Država je već odavno trebala reagirati

Kako-je-devastirana-najveca-hrvatska-gradjevinska-tvrtka
Podnesak
Prijedlog-za-odgodu
Rjesenje-Trgovackog-suda
Rjesenje-Trgovackog-suda-2
Ugovor-o-savjetovanju
Zalba-predlagatelja
Zapisnik-s-rocista

Foto/FaH/Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI