Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša član HDZ-a i blizak suradnik Dragana Čovića rekao da Dan RS nije neustavan

Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša član HDZ-a i blizak suradnik Dragana Čovića rekao da Dan RS nije neustavan

Državni ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH) izjavio je da Dan Republike Srpske nije neustavan i obilježava se sukladno zakonu koji su vlasti tog entiteta izmijenile pošto ga je ranije osporio Ustavni sud BiH i zato je optužbe na račun hrvatskih dužnosnika koji su nazočili proslavi 9. siječnja protumačio kao posve neutemeljene.

”Prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta je potpuno legalno 9. siječnja. Obilježavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH”, naveo je Grubeša u izjavi za medije.

Ustavni sud 2015. osporio je samo dio odluke o Danu RS-a koji se odnosi na dio obilježavanja vjerske krsne slave, a ne samoga dana 9. siječnja.

“Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. siječnja neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima RS, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske”, rekao je Grubeša.

Objasnio je nadalje da su u Republici Srpskoj “odmah proveli tu odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi”.

Posve je neprimjereno napadati hrvatske dužnosnike zbog toga što su nazočili proslavi dana RS, smatra ministar Grubeša.

”Napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen je i maliciozan, iskorišten da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uvjeta za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vrijeđa niti nam šteti”, istaknuo je Grubeša. Kritizirao je i medije u BiH jer stvaraju lažnu sliku o tom događaju.

Grubeša je u srijedu nazočio obilježavanju dana RS zajedno sa svojim stranačkim šefom Draganom Čovićem na svečanoj akademiji koja je održana tim povodom, ali nije bio na mimohodu policije na ulicama Banja Luke i dodjeli priznanja gdje je odličje dobio ratni zločinac Slavko Lisica osuđen za zločine počinjene na području Šibenika, a kojemu je priznanje postumno dodijeljeno.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj 9. siječnja obilježen je Dan RS-a, u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”. Proslavu su bojkotirali gotovo svi diplomati, a osim Del Vechia, tamo se našao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Tom prigodom je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila entitetska odličja, a među odlikovanim je i bivši časnik JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Cvijanović je izjavila kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

Izvor/Hina/Foto/bljesak.info

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI