MUP odbacio tvrdnje pučke pravobraniteljice da joj je onemogućen pristup informacijama

MUP odbacio tvrdnje pučke pravobraniteljice da joj je onemogućen pristup informacijama

Reagirajući na tvrdnje pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja je u četvrtak priopćila da policija onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustvrdilo je da je u stalnoj je komunikaciji s pravobraniteljicom, ali i drugim institucijama koje su zatražile podrobnije podatke ili objašnjenja vezana uz postupanja hrvatske policije prema migrantima.

“Svi oni, uključujući i pučku pravobraniteljicu dobili su odgovore, pojašnjenja ili podatne informacije koje su tražili. Na isti je način ovo ministarstvo postupalo odnosno izvještavalo i Europske institucije, među kojima u posljednjem slučaju povjerenicu Europskog vijeća za ljudska prava gđu Mijatović”, navode u MUP-u.

Ističu da je “u odnosu na omogućavanje pristupa odnosno uvida pučkoj pravobraniteljici u službene evidencije MUP-a ista dobila detaljno pojašnjenje” na koji način i tko može dobiti informacije koje su sadržane u Informacijskom sustavu MUP-a i to sukladno pozitivnim propisima koji postoje vezano uz zaštitu i tajnost podataka.

“Ukratko nije joj onemogućen pristup već pojašnjen način dobivanja informacija koje su joj potrebne za rad”, kažu u MUP-u.

“Pučka pravobraniteljica se samo tijekom ove godine MUP-u obratila 23 puta te joj je u odnosu na traženo dostavljeno detaljno očitovanje ili tražena informacija u većini slučajeva, dok je vrlo mali broj, svega tri upita, ostalo neodgovoreno, odnosno trenutno se radi na upućivanju odgovora”.

Kažu i da je MUP u tom slučaju suočen s optužbama “koje se ne temelje na provjerljivim činjenicama, a u svojim ih svjedočanstvima navodno iznose osobe koje tijekom svog ilegalnog kretanja kroz niz država na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, krše čitav niz nacionalnih i europskih propisa”.

“I prilikom posljednjeg slučaja, a kada se radilo o navodnom razdvajanju osobe od maloljetne kćeri, Ministarstvo unutarnjih poslova je inzistiralo na dostavi činjenica i na njihovoj provjeri te se još jednom pokazalo opasnim i nepotrebnim u javnom prostoru iznositi neprovjere činjenice. I u tom slučaju nisu potvrđeni navodi osobe koja je optužila hrvatsku policiju, a koja je po svemu sudeći, zlouporabila institut azila u čitavom nizu država pa tako i u Hrvatskoj, a da nijednom relevantnom provjerom nije utvrđeno da je u bilo kojoj državi u pratnji bilo registrirano dijete. Na identičan je način ovo ministarstvo, sustavno i detaljno, provjerilo sve slučajeve koji su se provjeriti mogli te ovom prilikom još jednom podcrtavamo kako do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile”, tvrdi MUP.

Također, dodaju da nisu potvrđeni ni “navodi da policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja čine kaznena djela krađe”.

“Iznošenjem ovakvih, svaki puta sve drastičnijih svjedočanstava, a koje redovito uključuju osjetljive i ranjive skupine, poput maloljetne djece, trudnica, djece bez roditeljske zaštite i slično, a koje se kasnije pokažu neutemeljenima, u prvom trenutku bude sumnju u rad policije, ali kasnije kada se pokažu neutemeljenima, štete isključivo izbjegličkoj populaciji koja se na svom putu suočava s neizvjesnošću, ali i kriminalnim aktivnostima organiziranih skupina. Za spomenuti je i slučaj tijekom kojeg su policijski službenici evidentirali kršenje pozitivnim zakonskih propisa od strane volontera te je sukladno zakonu i podnijeta odgovarajuća prijava koja je rezultirala nepravomoćnom osuđujućom odlukom nadležnog suda”, napominje MUP.

Zaključuju da će hrvatska policija uložiti “sav potreban napor u materijalnom i ljudskom smislu da zaštiti svoje nacionalne interese ali i državnu granicu od ilegalnih migracija, a onima kojima je zaštita potrebna istu osigurati kroz institute koje priznaje i Europska unija i međunarodna zajednica. Sve ostalo je unatoč kontinuiranom pritisku neprihvatljivo”. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI