Zlatno pravilo pravilne prehrane „5 puta na dan“

Zlatno pravilo pravilne prehrane „5 puta na dan“

U razvijenim zemljama zapadne Europe u kojima je svijest o pravilnoj prehrani daleko razvijenija nego kod nas već se dugi niz godina promovira slogan „Pet puta na dan“ . Ta se poruka može često vidjeti na različitim mjestima, a posebno se  ističe u supermarketima na dijelu s voćem i povrćem, a odnosi se na to da bi trebali voditi računa da 5 puta na dan unosimo u organizam voće i povrće različitih boja u količini koja odgovara veličini vlastite šake.

Crvena i narančasta boja voća i povrća  uglavnom potječe od karotenoida među kojima su najpoznatiji likopen iz rajčice i karoten iz mrkve. Topljivi su u mastima i stoga se likopen dobro otapa u kapljicama ulja. Zato ulje u juhi ili salati od rajčice ima pozitivnu ulogu jer omogućava da u organizam unosimo otopljeni likopen, a isto se odnosi i na karoten iz mrkve koji se također dobro otapa u kapljicama ulja. Oba ova spoja snažni su antioksidansi.  Karoten  se preporučuje kao zaštita stanica  kože od oštećenja koje izaziva sunce, a ujedno pospješuje tamnjenje kože.  Zanimljivo je da se žuti pigment koji daje boju kukuruzu nalazi i u oku i tamo štiti oko od štetnog UV zračenja djelujući kao  „sunčane naočale“ unutar oka. Ljubičasta, crvena i plava boja plodova dolazi  najčešće od antocijana koji daju boju npr. crvenom zelju i ta boja u kiselom mediju (dodatak octa) prelazi u plavu. Boja cikle potječe od betalaina i ne mijenja boju u kiselom.

Zašto voće i povrće različitih boja i zašto 5 puta na dan?

Tvari koje daju boju plodovima, voću i povrću, pripadaju različitim skupinama  biljnih bioaktivnih tvari  koje imaju povoljan utjecaj na zdravlje. Konzumacijom povrća i voća različitih boja doprinosimo tome da u organizam unosimo različite biljne bioaktivne tvari za koje je poznato da štite organizam od štetnih utjecaja okoline i stresa i prevencija su od brojnih bolesti među kojima su  kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti i rak.  Mehanizmi djelovanja tih tvari su različiti ali većina od njih su snažni antioksidansi i štite nas od slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Ta oštećenja stanica dovode do niza bolesti pa se pravilnom prehranom koja uključuje „šarenilo“ u našem jelovniku one mogu spriječiti.

Nakon ulaska u organizam većina biljnih bioaktivnih tvari brzo se metabolizira i razgrađuje tako da je nužno njihovo unošenje više puta na dan i otuda slogan „ 5 puta na dan“.

Piše: Prof. dr. sc. Gordana Rusak

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI