Dubravka Šuica: Pozdravljam novu strategiju proširenja na države zapadnog Balkana,ovo je ‘regata’ a ne „konvoj“

Dubravka Šuica: Pozdravljam novu strategiju proširenja na države zapadnog Balkana,ovo je ‘regata’ a ne „konvoj“

Hrvatski europarlamentarci podržali su u raspravi u Europskom parlamentu u utorak predstavljenu strategiju Europske komisije proširenja Europske unije na države zapadnog Balkana.

Strategija za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom“ najavljuje europsku budućnost zemalja zapadnog Balkana kako bi se ostvarila stabilnija, jača i ujedinjenija Europa. Strategiju su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predstavili potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

U strategiji je najavljeno šest inicijativa koje će Europska unija poduzeti za integraciju zemalja zapadnog Balkana koje obuhvaćaju vladavinu prava, veću suradnja u području sigurnosti i migracija uz pomoć zajedničkih istražiteljskih timova i europske granične i obalne straže, širenje energetske unije EU-a na zapadni Balkan te smanjenje troškova roaminga i uvođenje širokopojasnog interneta u regiji.

Voditeljica hrvatske EPP delegacije i potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u raspravi je pozdravila je novu strategiju te istaknula da se slaže da je ovo “regata”, a ne “konvoj”

“Stabilnost Europske unije ovisi isključivo o stabilnosti ovog dijela Europe i zato je vrlo važno da je Unija prisutna i da ne prepušta ovaj prostor ni Rusiji ni Turskoj. Slažem se da trebaju svi ispuniti kriterije, znam to iz hrvatskog iskustva i čuli smo to jutros i od predsjednika Plenkovića. Europska unija s ovim zemljama dijeli zajedničku povijest i one trebaju postati dijelom Unije, stoga im mi trebamo pružiti podršku kako bi ostvarile sve potrebne uvjete za integraciju. Slažem se s Komisijom kad kaže da je ovo ‘regata’ a ne „konvoj“. Posebnu pozornost moramo posvetiti Bosni i Hercegovini i reformi izbornog zakona kako bi se osigurala jednakost triju konstitutivnih naroda i vladavina prava bez koje europska integracija nije moguća“.

Autor/H/B.B./Foto/EPP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI