Tri kanadera upućena na požarište kod Otrića, dodatni angažman zračnih snaga na požarištima

Tri kanadera upućena na požarište kod Otrića, dodatni angažman zračnih snaga na požarištima

Tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u četvrtak oko 15 sati u akciju gašenja požara kod mjesta Otrić u općini Gračac u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na istoj lokaciji zračne snage djelovale su 6. i 7. kolovoza 2018. ostvarivši 27 sati naleta, a na požarište je izbačeno 480 tona vode.

Ovo je 23. požar od početka ovogodišnje protupožarne sezone na kojem su sudjelovale zračne snage (12 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj i tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Uz požar kod mjesta Otrić gdje su angažirana tri Canadaira CL-415, u četvrtak, 9. kolovoza 2018. oko 16 sati još je jedan Canadair upućen na požarište na području vrha Matijašica iznad mjesta Tribanj- Kruščica, također u Zadarskoj županiji.

Na ovom požarištu i jutros je u gašenju požara sudjelovao jedan Canadair.

Na požarištu Otrić, u isto vrijeme upućen je i helikopter Mi-8 MTV koji će dopremiti spremnike vode (tzv. „kruške“) sa lokacije Mala Popina do samog požarišta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 120 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 3 000 tona vode, a helikopterima Mi-8 MTV do požarišta je prevezeno 19 vatrogasca.

Letačke posade vrlo brzo su stavile požare pod nadzor gasitelja na terenu.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Tomislav Vacenovski o požaru kod Otrića kazao je kako se radi o požaru na nadmorskoj visini blizu 800 metara, te da je teren dosta nepristupačan. „Vodu smo uzimali na Karinskom moru što uzima dosta vremena za svaki krug gašenja, a zbog većeg učinka koristili smo i pjenilo. Djelujemo koordinirano sa vatrogascima na terenu, a u dopremi vode do požarišta potporu je pružala i letačka posada helikoptera Mi-8 MTV“, iznio je bojnik Vacenovski, priopćeno je iz MORH-a.

Autor/Hina/B.B./Foto/HRZ/M.Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI