POVODOM BLAGDANA SVETOG JURE! Rojsova 66. Inžinjerijska pukovnija dobiva cestu do svetišta Vile Velebita na Velikom Rujnu

POVODOM BLAGDANA SVETOG JURE! Rojsova 66. Inžinjerijska pukovnija dobiva cestu do svetišta Vile Velebita na Velikom Rujnu

Inicijativom utemeljitelja pod velebitskog HDZ-a Role Dokoze započela je prva cestovna planinska utrka u Hrvatskoj, te prva i jedina u slavu Majke Božje. Trči se iz središta starigrad Paklenice do svetišta Vile Velebita na velikom Rujnu u dužini od 13, 6 kilometara. Zašto je to važno. Upravo stoga što je sin Role Dokoze, Višeslav Dokoza Općinski vječnik i jedan od utemeljitelja Tuđmanove mladeži pokrenuo inicijativu da se ova cesta imenuje po 66. Inžinjerskoj pukovniji pod zapovjedništvom legendarnog generala Ljube Česića Rojsa. Isto je tako Dokoza pokrenuo inicijativu da se zona tako zvane Bikarije u Starigrad Paklenici koju je također gradila legendarna Rojsova pukovnija, imenuje trgom Gojka Šuška.

Utrka s početka ovog članka uz jedinstvenu utrku u slavu svetog Josipa, koja se trči od nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu do crkve svetog Josipa u Šišljaviću, čini kup svete obitelji, zahvaljujući upravo Dokozi, a uvaženi general Ljubo Česić Rojs je doživotni direktor ovih jedinstvenih trka. Utrka do svetišta Majke Božje Vile Velebita od nedavno dokoze nosi ime blagopokojnog zagrebačkog kardinala Franje Kuharića koji je za vrijeme bivše SFRJ hodočastio na Veliko Rujno i proglasio ga Nacionalnim svetištem.

Valja naglasiti kako je Ljubo Ćesić Rojs, uz generala Antu Gotovinu počasni građanin općine Starigrad, a upravo je Ćesićeva pukovnija ovdje izvela radove u vrijednosti preko 400 milijuna kuna te je od nefunkcionalnog prostora stvorila prostor sa svim sadržajima koji se nadovezuje na trg Stjepana Radića.

Hrvatski velikan general Ljubo Česić Rojs koji je ujedno i zamjenik predsjednika generalskog zbora sa svojom je pomogao razvoju ovog područja. Upravo je Višeslav Dokoza 13. travnja ove godine još jednom pokrenuo proceduru kao vjećnik da se cesta do velikog Rujna imenuje imenom ove slavne pukovnije.

No, kako kaže sam Dokoza, prostor Bikarije koji je nasipavanjem uz more pretvoren u prostor od preko deset tisuća četvornih metara, naknadom je devastacijom od strane gospodina Krste Ramića podijeljen na dva dijela čime je sam sebi pogodovao kako bi njegova turistička podmornica dobila koncesiju što je nedopustivo.

Stoga je podnesen zahtjev da se Bikarija imenuje trgom Gojka Šuška te da to postane Aleja hrvatskih velikana u domaji Vile Velebita. Osim toga, po riječima Dokoze ne dopuštaju da se slike počasnih građana općine Ljube Česića Rojsa i Ante Gotovine postave u zgradi Općinske uprave što je nečuveni izraz nezahvalnosti koji su predvodili stvaranje hrvatske države.

Zahtjev je podnesen i za imenovanje ceste od obiteljske kuće Krste Ercega od kuda se počela probijati 1993.godine cesta do crkve i nacionalnog svetišta Velike Gospe na velikom Rujnu, cestom 66. Inžinjerske pukovnije.

Dokoza s pravom očekuje da će općinska komisija uvažiti prijedloge, a isto tako očekuje da će se konačno Ljubo Česić Rojs skinuti s američke crne liste jer je to svim svojim djelom zaslužio.

Višeslav Dokoza je uputio i svim žiteljima Starigrad Paklenice blagdan svetog Jure, njihovog zaštitnika.

Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI