Kopal: Izjava o povjerljivosti poslana članovima HDZ-a zbog interne neusklađenosti

Kopal: Izjava o povjerljivosti poslana članovima HDZ-a zbog interne neusklađenosti

Predsjednik HDZ-ova Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo i posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je u utorak da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti, te da ona ne odražava stav stranke, a članovima je poslana zbog “interne neusklađenosti”.

HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke. Među ostalim, potpisom se obvezuju da podatke neće otkrivati ni pred sudom, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku.

Odgovornost za tako sročenu izjavu preuzela je tvrtka koju je HDZ angažirao, Apicura business Intelligence, koja je najavila da će je izmijeniti.

Kopal je u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a rekao da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice te izjave te da ni u kojoj rečenici niti izričaju ne odražava mišljenje i stav te stranke.

“Ta izjava se smatra ništavnom i ništetnom, članstvo ni po kojoj osnovi nema obveze prema toj izjavi. Sastavila ju je tvrtka koja je potpisala ugovor da nas suportira i prati u procesu usklađivanja s europskom direktivom i svim relevantnim propisima u vezi zaštite podataka. Bit će sastavljena nova izjava”, rekao je Kopal.

Upitan kako je moguće da je izjava već upućena članstvu, Kopal je ustvrdio kako je razlog tome “interna nekoordinacija”, a što se tiče odgovornosti za taj gaf poručio je da će se to interno riješiti.

“Na nižim razinama se dogodila nekoordinacija”, kazao je te izrazio žaljenje što je do toga došlo. ‘Mi ćemo to popraviti i ispraviti’, dodao je.

Na pitanje kako to da nitko iz vrha stranke nije pročitao spornu izjavu prije nego što je poslana članovima, Kopal je ustvrdio da “ako bi vodstvo stranke moralo pročitati svaki papir koji planiramo poslati i obavijestiti, onda bi doveli u problem i vodstvo stranke”.

Ustvrdio je da nitko iz HDZ-a nije sudjelovao u pisanju izjave, a što se tiče daljnje suradnje s tvrtkom Apicura business Intelligence kazao je da su moguće razne konzekvence.

“Moguće su razne konzekvence, poput prekida ugovora, no sad smo tražili hitne promjene i zanima nas prijedlog izjave koja bi zaista odražavala stav i mišljenje HDZ-a i bila u skladu s direktivom”, istaknuo je Kopal.

Apicura business Intelligence je izabrana jer ima određene reference za tom području i dosta certifikata o informacijskoj sigurnosti. Pomažu tvrtkama da se usklade s Općom uredbom o regulaciji zaštite podataka (GDPR).

Dodao je kako su u tvrtki izrazili žaljenje što je s njihove strane došlo do previda. Naprosto su primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, a to je neprihvatljivo, naglasio je Kopal.

Neke od odredbi “Izjave o povjerljivosti (GDPR)” koja je dana na potpis članovima HDZ-a mogle bi se tumačiti kao nezakonite, dok su neki od naših sugovornika čak išli toliko daleko da su ustvrdili kako su one suprotne načelu vladavine prava odnosno pravnom poretku i Ustavu RH.

Prije svega radi se o dvije kategorije koje se u najmanju ruku kose s odredbama Zakona o kaznenome postupku (ZKP). Naime, dio Odredbe koji govori da bi se osoba koja je odlukom nekoga sudskoga tijela obvezana otkriti neku informaciju neće dijeliti istu bez odobrenja stranačkih tijela, u izravnoj je suprotnosti s obvezama svjedoka u ZKP-u.

Odredbe zakona, naime, govore da je svaka osoba koja se kao svjedok poziva dužna odazvati se pozivu, a ako ovim zakonom nije dukčije propisano, obvezna je i svjedočiti. (članak 283 zkp). Daklo, svjedok je dužan govoriti istinu i ne smije ništa prešutjeti, a iskaz može jedino uskratiti pod strogim uvjetima propisanima zakonom – blisko srodstvo, velika javna stramota, izlaganje sebe kaznenome progonu.

Naravno u ZKP-u se ne navodi da se iskaz može uskratiti ako to zatraže stranačka tijela.

Druga, pak, jako problematična stvar odnosi se na obrnutu situaciju u kojemu se od članova stranke traže da o takvim stvarima (svjedočenjima) odmah izvijeste stranačka tijela.

Takvi pak navodi u direktnom su sukobu s odredbama o tajnosti postupka kod tajnih postupaka npr. kod izvida.

Naime, tada se svakoga svjedoka ili okrivljenika obavještava da je odavanje sadržaja iskaza kazneno djelo, pa bi obavještavanje stranačkih tijela o npr. sadržaju iskaza bilo činjenje kaznenoga djela. (Marin Dešković) Izvor jutarnji list/Hina

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI