STROGO POVJERLJIVO: Plenković naložio veleposlanicima Hrvatske da se stave na raspolaganje Draganu Čoviću i HDZ-u BiH!

STROGO POVJERLJIVO: Plenković naložio veleposlanicima Hrvatske da se stave na raspolaganje Draganu Čoviću i HDZ-u BiH!

Hrvatski premijer Andrej Plenković ne prestaje podrivati državu Bosnu i Hercegovinu. Od ranije je poznato da je nametanje antidemokratskog i anticivilizacijskog rješenja za izmjene Izbornog zakona u BiH zapravo i jedini vanjskopolitički prioritet službenog Zagreba.

Generalno, premijer Plenković, do sada je kroz dvije taktike pokušavao pritiskati političke aktere u Bosni i Hercegovini, kako bi se usvojile onakve izmjene Izbornog zakona, temeljem lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, koje bi dovele do formiranja zasebnih etničkih izbornih jedinica, a u kojima bi pripadnici jednog naroda mogli isključivo birati kandidate iz tog naroda, piše regionalni portal Slobodna Bosna.

Službeni Zagreb, kao svoju prvu taktiku koristio je položaj Republike Hrvatske u EU i Europskom parlamentu, kako bi se progurala takva rješenja. Međutim, ona su neslavno propala i to naročito nakon što je Bosna i Hercegovina dobila Mišljenje Europske komisije, koje je u potpunoj suprotnosti sa intencijama aktualne vlasti u Zagrebu i intencijama HDZ-a BiH.

Druga taktika jeste kontinuirano dezinformiranje europske i svjetske političke i svake druge javnosti o navodnom rastu islamizma i jačanju ekstremističkih grupa u BiH.

Obje taktike, do sada nisu dale željeni rezultat, premda takvom narativu ide na ruku porast islamofobije te potpuna opredijeljenost političkih elita iz entiteta RS i Republike Srbije, da ga u svemu, na osobit način podržavaju i da kroz njega također pokušavaju ostvariti svoje interese.

Ono što ipak zapadnim susjedima predstavlja otežavajuću okolnost u podrivanju države Bosne i Hercegovine jeste gubitak dijela diplomatsko – konzularne mreže, koja odlaskom Dragana Čovića iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, više ne radi za interes Republike Hrvatske nego interes Bosne i Hercegovine, te da u tome smislu probosanske opcije kontroliraju najmanje dvotrećinski dio diplomatsko – konzularne mreže što ranijih godina nije bio slučaj.

Stoga je, prema informacijama do kojih su novinari portala Slobodna Bosna došli upravo iz hrvatskih diplomatskih krugova, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković prije nekoliko dana pozvao sve veleposlanike Republike Hrvatske i naložio im da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH. Naročito oko izbornog zakona!

Šta građani Republike Hrvatske misle o tome, odnosno da li im je prihvatljivo da se veleposlanici koje oni plaćaju, stavljaju u službu jedne stranke u BiH, ili šta o tome misle druge političke opcije u Hrvatskoj, to u ovom trenutku nije bitno ni za građane BiH niti za veleposlanike BiH u svijetu, koji će u svakom slučaju budnim okom motriti šta rade njihove kolege iz Republike Hrvatske.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ portal Slobodna Bosna/ Foto: HDZ BiH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI