Goran Višnjić letio s ‘Krilima Oluje’: “imao sam povjerenje u avion, pilote, zrakoplovne tehničare i Hrvatsku vojsku”

Goran Višnjić letio s ‘Krilima Oluje’: “imao sam povjerenje u avion, pilote, zrakoplovne tehničare i Hrvatsku vojsku”

Hrvatski i holivudski glumac Goran Višnjić u petak se priključio letu akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku do Šibenika i natrag.

Goran Višnjić je uoči leta proveden kroz sve nužne procedure, poput brifinga i liječničkog pregleda te je opremljen istom letačkom opremom kakvu imaju i pripadnici akrobatske skupine HRZ-a (anti-g odijelo, kaciga, maska za kisik, oznake i ostalo).

Let je predstavljao i svojevrsnu pripremu za program kojeg će ‘Krila Oluje’ izvesti u subotu iznad Šibenika u povodu zatvaranja 59. Međunarodnog dječjeg festivala.

Tijekom polusatnog leta, Višnjić se radiovezom iz aviona Pilatus PC-9 javio lokalnoj radijskoj postaji u Šibeniku najavivši sutrašnji nastup “Krila Oluje”.

“U društvu sam hrabrih i odvažnih pilota ‘Krila Oluje’. Pozivam sve mlade ljude koji žele letjeti da prihvate izazov i postanu vojni piloti ili pilotkinje – dođite u Zemunik i učite od najboljih”, rekao je Višnjić.

Višnjić je nakon leta zahvalio HRZ-u i Hrvatskoj vojsci na jedinstvenom iskustvu te istaknuo kako osjeća veliko poštovanje prema pilotima ‘Krila Oluje’.

Višnjić ostvario dječački san

“Ovo je apsolutno bio moj dječački san, pa tko ne bi želio doživjeti ovako nešto? Svjestan sam koliko je to što sam prošao rijetko, skoro pa nemoguće za nekoga tko nije pilot. Najljepše mi je bilo kad smo nadlijetali moj rodni Šibenik. Da, neobično je letjeti tako blizu drugog aviona, ali imao sam povjerenje u avion, pilote, zrakoplovne tehničare i Hrvatsku vojsku”, rekao je Višnjić.

Voditelj „Krila Oluje” satnik Darko Belančić rekao je da su uvjeti za let bili izvrsni i da je skupina uspjela odraditi sve planirane trenažne aktivnosti, te zahvalio Goranu Višnjiću na želji i volji da pomaže u promidžbi pilotskog poziva.

Osim nastupom ‘Krila Oluje’, MORH i Hrvatska vojska se na 59. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku predstavljaju i promidžbom programa civilno-vojnog školovanja, uključujući školovanje za vojnog pilota te programe Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo i Vojno pomorstvo, kao i promidžbom dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Zainteresirani su se već danas, u sklopu Aeronautičke radionice u Tehničkoj školi u Šibeniku mogli okušati na simulatoru leta borbenog aviona MiG-21.

Isti će simulator u subotu od 18 do 20 sati biti postavljen na promidžbenom štandu MORH-a na Trgu Pavla Šubića u Šibeniku. (Hina)

Foto i video/MORH/T. Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI