Premijer Andrej Plenković i povjerenica Europske komisije Marianne Thyssen na konferenciji o Europskom stupu socijalnih prava

Premijer Andrej Plenković i povjerenica Europske komisije Marianne Thyssen na konferenciji o Europskom stupu socijalnih prava

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak na skupu “Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava”, na kojem je sudjelovala povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen, da rasprava o socijalnim temama, demografiji, socijalnom dijalogu i zapošljavanju može doprinijeti učinkovitom korištenju Europskog socijalnog fonda za smanjivanje nejednakosti u hrvatskom društvu i što veću socijalnu uključenost.

Premijer Plenković rekao je, u izjavi novinarima u stanci skupa, kako su pokazali što sve u sinergiji nastoje ostvariti, uključivši i reformu obrazovanja kao jednu od ključnih strukturnih reformi.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je da Europski stup socijalnih prava predlaže 20 načela i predstavlja skup vrijednosti koje Europska unija želi financirati. Podsjetio je kako imamo rekordno nisku nezaposlenost s evidentiranih 130.000 osoba, odnosno 7,9 posto, a u odnosu na 2013. prepolovljena je stopa nezaposlenosti mladih.

Sindikati i poslodavci dobit će milijunske ugovore

U okviru Europskog socijalnog fonda predviđeno je 13 milijardi kuna za poboljšanje društvene inkluzije i rješavanje društvenih problema, istaknuo je Pavić podsjetivši na projekt “Zaželi”, vrijedan milijardu kuna, kojim je zaposleno 7000 žena, a žele ga provesti Austrija i Irska kako primjere dobre prakse.

Popodne će se potpisati ugovori iz četiri grand sheme kojima pokazujemo vrijednosti koje želimo promovirati na europskoj razini, popisat će se novi ugovori iz programa “Zaželi”, jer je su 58 posto nezaposlenih u Hrvatskoj su žene, kao i novi ugovori za dječje vrtiće. Najviše veseli potpisivanje ugovora za socijalnu inkluziju osoba s invaliditetom i marginalizirane skupine kroz sport, a povećat će se sredstva za tu namjenu za 100 milijuna kuna, najavio je Pavić.

Također je najavio jačanje socijalnog dijaloga, napomenuvši kako će tri sindikalne središnjice i udruga poslodavaca dobiti milijunske ugovore za jačanje svojih kapaciteta kao socijalnih partnera.

Upitan o problemu nedostatka radne snage, rekao je kako je to najveći problem poslodavaca, ali i u većini europskih država postoje slični problemi. Upravo obrazovanje odraslih i povećanje njihovih vještina bit će jedan od prioriteta u hrvatskom predsjedanju 2020. Europskim vijećem. Kratkoročno rješenje obrazovanje i prekvalifikacija kroz HZZ kako bi zadovoljili potrebe tržišta rada, a dugoročno cjelovita kurikularna reforma, rekao je Pavić napomenuvši da je za to osigurano 3,5 milijardi kuna, od čega 400 milijuna kuna za reformu strukovnog obrazovanja.

Pregovori sa sindikatima javnih i državnih službi nastavit će se idućeg tjedna i vjerujem da ćemo vrlo skoro postići dogovor, jer se radi samo o osnovici plaća, božićnici i regresu, izjavio je Pavić novinarima u stanci skupa o Europskom stupu socijalnih prava.

U vezi prijedloga mirovinske reforme rekao je kako su sindikatima iznijeli kompromisni prijedlog te najavio kako će ih još jednom pozvati na pregovore.

Thyssen: Pripremamo se za digitalizaciju i tehnološku revoluciju

Povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen istaknula je kako je EU okrenula novo poglavlje jer se nakon krize vratio gospodarski rast, porasla je zaposlenost i 239 milijuna Europljana radi.

Hrvatska također ide prema rastu, nikada prije nije bilo tako velikog pada nezaposlenosti, međutim plodovi tih pozitivnih promjena još uvijek nisu dostupni svima i na tome trebamo raditi – pripremiti se za novo doba digitalizacije i tehnološku revoluciju koja mijenja svijet zaposlenja i rada.

Moramo detaljnije raditi na poboljšanju vještina, a Europski stup socijalnih prava za glavni cilj ima pripremu ljudi za takve promjene. Jedno od temeljnih načela je poboljšanje i unaprjeđenje znanja i vještina, cjeloživotnog učenja i usavršavanja.

Počeli smo raditi na približavanju digitalizacije našoj stvarnosti, želimo stvoriti platformu za ekonomiju kojom nećemo samo stvarati nova radna mjesta, nego ćemo i poboljšavati radne uvjete. Preporučamo da se svim zaposlenima omogući jednaka zaštita, a svim majkama i očevima jednostavno usklađivanje rada i obiteljskog života, rekla je Thyssen. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI