Povjerenica EK za unutarnje poslove Johansson u četvrtak u BiH o situaciji s migrantima

Povjerenica EK za unutarnje poslove Johansson u četvrtak u BiH o situaciji s migrantima

Povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson otputovat će u četvrtak u BiH gdje će s najvišim državnim i lokalnim dužnosnicima razgovarati o situaciji s migrantima te posjetiti izbjeglički kamp Lipa, najavljeno je u utorak iz Europske komisije.

Johansson će su u BiH sastati s članovima predsjedništva države, predsjedateljem Vijeća ministara, ministrom sigurnosti, premijerom Unsko-sanskog kantona i gradonačelnikom Bihaća, rekao je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz.

Zajedno s predstavnicima ministarstva sigurnosti, Međunarodne organizacije za migracije i ostalih agencija UN-a, povjerenica će posjetiti izbjeglički kamp Lipa pokraj Bihaća.

Taj kamp je potpuno uništen u požaru 23. prosinca 2020. Kamp je uspostavljen u travnju 2020. kao odgovor vlade na pandemiju koronavirusa, ali u njemu nije bilo uvjeta za boravak zimi.

Nakon požara stotine migranata boravile su na otvorenome, da bi im potom privremeni smještaj bio osiguran u šatorima koje je postavila vojska. Istodobno, kamp Bira u samom Bihaću, koji je europskim sredstvima opremljen za boravak zimi stoji prazan zbog protivljenja lokalnih vlasti.

Prema Europskoj Komisiji, u BiH boravi oko osam tisuća migranata i izbjeglica, od kojih njih šest tisuća živi u kampovima koje financira EU pored Sarajeva i u Unskom-sanskom kantonu

Povjerenica Johansson nakon Bosne i Hercegovine odlazi u posjet Albaniji. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI