Europska povjerenica Margrethe Vestager analizira tržište popravka automobila

Europska povjerenica Margrethe Vestager analizira tržište popravka automobila

Europski regulatori analiziraju tržište usluga popravka automobila zbog zahtjeva potrošača za snažnijom konkurencijom ali istraga nije pokrenuta, izjavila je povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Tema analize bit će proizvođači automobila, uključujući Renault, Jaguar Land Rover, Peugeot, i proizvođač softvera Accenture, kazala je Vestarger novinarima u ponedjeljak.

Interes su potaknuli vlasnici automobila koji traže snažniju konkurenciju i priliku da koriste i druge mehaničare ili garaže, uz one ovlaštene, pojasnila je europska dužnosnica.

“Nije otvorena istraga niti predmet već provodimo neku vrstu supervizije tržišta i u tom segmentu. Želimo ponovo opipati bilo tom tržištu jer su tu najvažniji podaci. Možete pristupiti podacima da biste servisirali automobil”, dodala je.

U proteklih deset godina Renault, Jaguar Land Rover, Peugeot i drugi proizvođači automobila povećali su prihode za više od milijardu dolara zahvaljujući sofisticiranom softveru za utvrđivanje cijena, pokazuju prodajne prezentacije koje je pripremio Accenture i drugi dokumenti dostavljeni sudu u vezi s jednim predmetom.

Softver identificira za koje bi rezervne dijelove u ponudi proizvođača klijenti bili spremni platiti više, koliko bi proizvođači mogli podići cijene a koje cijene ne bi trebali podizati, tumačili su u Accentureu budućim klijentima.

U Accentureu opovrgavaju da je njihov softver nepravedan prema vozačima, tvrdeći da im je cilj osigurati klijentima što efikasniju ponudu.

U Renaultu, Jaguar Land Roveru i Peugeotu ističu da je njihova strategija utvrđivanja cijena rezervnih dijelova zakonita. Tvrde da ne iskorištavaju vlasnike automobila i da su fokusirani na efikasnost i dostupnost dijelova.

Francuski je regulator za zaštitu tržišnog natjecanja prošle godine objavio da je analizirao softver i da ne vidi razloga za pokretanje istrage, ne navodeći razloge. (Hina/Reuters)

Foto/EPA/JULIEN WARNAND

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI