Kako Josip Galinec sprema povijesnu pljačku imovine Industrogradnje? Plan podjele ISTO d.d.

Kako Josip Galinec sprema povijesnu pljačku imovine Industrogradnje? Plan podjele ISTO d.d.

Dok se 28.rujna očekuje ročište za Indsustrogradnju na kojem će se odlučivati o stečaju ili odgodi i to slijedom predstečaja koji je otvoren 14.lipnja. Za radnike Inustrogradnje bilo bi najboje da se stečaj odgodi no u međuvremenu, dok je pozornost javnosti usmjerena na to što će se dogoditi, dogodio se plan podjele trgovačkog društva Isto koje se također nalazi u stečaju, pa naši izvori navode kako je plan podjele vrhunska podvala,a da je glavna skupština sazvana protuzakonito. Spomenutom skupštinom je predsjedao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Zoran Pucarić a prisustvovao je i član uprave Josip Galinec. Zoran Pucarić je pritom naglasio kako se ova skupština organizira po drugi puta, odnosno da je riječ o rezervnoj skupštini jer na prvoj nije bilo kvoruma.

Što je to donijela ova skupština kad su u pitanju radnici? Ništa. Ali su odluke vrlo zanimljive a njima bi se trebale pozabaviti institucije koje još nisu ništa poduzele da se zaštiti pravo radnika. Trgovačko društvo ISTO d.d. pripojilo je društvo Industrogradnja grupa d.d. Zagreb s obrazloženjem da je to nastavak restruktuiranja a time i razvoja ukupnog poslovanja. Isto tim pripajanjem obuhvaća različitu imovinu, prava i obeveze. U cilju , kako se navodi, efikasnijeg poslovanja i upravljanja, istovremeno je uprava predložila da se Isto d.d. podijeli na tri društva. Tako će ISTO d.d. nastaviti poslovati a novoosnovana društva Isto grupa d.d. i Industrogradnja d.d. se izdvajaju i djeluju samostalno.

Dio imovine i prava vezan uz poslovne cjeline Studentske usluge i Turizam odnosno izgradnja I ostali projekti uz koje su pridružene ukupne obveze prema svim financijskim institucijama i kreditorima izdvajaju se u novoosnovano društvo ISTO Grupa d.d. To bi po mišljenju uprave omogućilo fokus na poslovne cjeline koje mogu razviti poslovanje u relativno kratkom roku te iz prihoda u poslovanju sesrvisirati preuzete kreditne obveze.

Sada dolazimo do Industrogradnje d.d. koja preuzima sve preostale nekretnine, zemljišta, stanove i poslovne prostore, opremu i strojeve te potraživanja od kupaca te obveze prema dobavljačima.

Isto tako Industrogradnja d.d. preuzima prava i obveze prema parnicama koje su u tijeku. Upravo navodi i cilj toga a to je izdvojiti materijalno vrijednu imovinu koja trenutno nije u funkciji poslovnih procesa, radi komercijalizacije iste odnosno naplate i namirenja svih potraživanja obveza iz ranijeg poslovanja. Kako su nam potvrdili izvori iz Industrogradnje, novoosnovano društvo preuzima i robnu marku Industrogradnja i sva prava vezana uz to.

Nako izdvajanja i plana podjele ISTO zadržava prava, obveze prema najvećem partneru a to je nitko drugi nego Republika Hrvatska.

Tako sva tri društva nakon provedbe predložene podjele, po mišljenju uprave imaju jasnu poslovnu poziciju , društva su dobro kapitalizirana i mogu ispuniti postavljene ciljeve ,a za to će biti zadužene posebno odabrane uprave. Uprava društva ISTO d.d. koje se dijeli drži da će predloženom podjelom biti ostvarene bitne pretpostavke razvoja poslovanja svakog od novonastalih društava. Po mišljenju uprave predložena podjela bi trebala omogućiti uredno servisiranje svih obveza u budućnosti i time poboljšati poziciju vjerovnika.

Što se tiće dioničara, kažu, ništa se neće promijeniti. Umjesto jedne dionice ISTO d.d. nominalne vrijednosti tisuću kuna svaki će dioničar po provedenoj podjeli držati isti broj dionica ISTO d.d. koja sada ima nominalnu vrijednost od 140 kuna, ali i jednak broj dionica ISTO grupe nominalne vrijednosti 270 kuna i jednak broj dionica Industrogradnje nminalne vrijednosti 590 kuna. Dionice se prema planu podjele neće mijenjati niti će se promijeniti vlasnički udio.

Sve to naravno potpisuje Josip Galinec, član uprave ISTO d.d. ,a mnogima zapravo Plan podjele djeluje kao prevara tim više što je po našim izvorima skupština nelegalna, odnosno sazvana je protuzakonito. Naon svega navedenog ostaje da se pričeka 28.rujna kada će se održati ročište za Industrogradnju kada će sud odlučiti o stečaju ili njegovoj odgodi. Radnici zaisgurno ne bi od stečaja imali ništa jer ionako već dugo žive u strahu i neizvjesnosti ,a o spašavanju radnika kao da nitko i ne brine. Kao i o mnogim radnicima koji su postali žrtve manipulacija vlasnika. No, možda se to ovoga puta ipak promijeni i konačno pravda uzme stvar u svoje ruke.

Foto/arhiva/dalje.com

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI