POVIJESNI PROJEKT: Američki Senat odobrio Bidenov golemi infrastrukturni plan

POVIJESNI PROJEKT: Američki Senat odobrio Bidenov golemi infrastrukturni plan

Američki Senat odobrio je u utorak velikom većinom glasova veliki plan ulaganja u infrastrukturu američkog predsjednika Joea Bidena u vrijednosti od 1200 milijardi američkih dolara, što je velik uspjeh za demokratskog predsjednika, premda zakon još mora proći donji dom.

Taj “povijesni” projekt, kako ističe Bijela kuća, usvojen je sa 69 glasova za i 30 protiv, uz potporu više od trećine republikanaca, što je rijetkost u inače krajnje podijeljenom Kongresu.

Prijedlog zakona sada ide u Zastupnički dom, gdje mu je sudbina neizvjesnija jer su se pojavile nesuglasice unutar uske demokratske većine, između lijevog krila i centrista.

Pregovori će po svemu sudeći biti teški, a konačno glasanje u Kongresu moglo bi se dogoditi tek na jesen.

Plod rijetkog kompromisa između demokrata i dijela republikanaca, plan ulaganja u infrastrukturu predviđa 550 milijardi dolara nove savezne potrošnje za ceste, mostove, transport, širokopojasni internet te borbu protiv klimatskih promjena. Infrastrukturni plan je glavni prioritet demokratskog predsjednika.

Ukupna vrijednost doseže mu 1200 milijardi dolara, što odgovara BDP-u Španjolske 2020., ako se uzme u obzir prenamjena druge postojeće javne potrošnje.

Bivši američki predsjednik Donald Trump smatra da je taj plan “sramota” i prijeti republikancima koji ga podržavaju.

Senat će se sada posvetiti razmatranju drugog velikog Bidenovog plana koji predviđa ulaganje 3500 milijardi dolara u “ljudsku infrastrukturu”, za socijalne programe i klimatske promjene.

Plan predviđa velika izdvajanja za obrazovanje, zdravlje, tržište rada i klimu i najveći je od Rosseveltova New Deala iz 1930-ih godina.

Bijela kuća ističe da je riječ o investicijskom planu koji se događa “samo jednom u generaciji” i kojim se želi ispraviti prevelike nepravde u američkom gospodarstvu. (Hina)

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI