Povelja UNESCO-a zadarskim bedemima

Povelja UNESCO-a zadarskim bedemima

Ministrica kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovala je u četvrtak 21. prosinca 2017. u Zadru na svečanoj dodjeli UNESCO-ove povelje za novoupisano multinacionalno dobro „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“.

Zadarski fortifikacijski sustav uvršten je u popis zaštićene svjetske baštine zajedno sa šibenskom tvrđavom sv. Nikole. Povelju je zadarskom gradonačelniku  Branku Dukiću na svečanosti u Arsenalu uručio pomoćnik ravnateljice UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin, koji je tom prigodom posebno istaknuo kako UNESCO podupire serijske tj. transnacionalne nominacije gdje se kultura pokazuje kao glavni element povezivanja naroda i država.

„Naš ponos zbog upisa je nemjerljiv. Živjeti ovdje je dar i privilegija, a uvrštenje na UNESCO-ovu listu je kruna našeg truda. Naši su bedemi kao dio fortifikacijskog sustava sagrađeni u vojne svrhe, a danas su postali univerzalna vrijednost koja spaja gradove i narode”, rekao je gradonačelnik Dukić, zahvalivši Ministarstvu kulture RH kao nositelju projekta.

Ovo kompleksno dobro „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“ sastoji se od šest komponenti: u Italiji utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova; u Hrvatskoj obrambeni sustav grada Zadra i tvrđava sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji te u Crnoj Gori grad Kotor.

„Mislim da je to za grad Zadar, za sve one koji su desetljećima čuvali baštinu, skrbili o njoj i obnavljali je veliko priznanje, pogotovo kad znamo da je Zadar posljednjih godina šampion u Hrvatskoj po povlačenju novca iz fondova na području kulture. Danas je važan dan za hrvatsku kulturu i hrvatsku baštinu”, poručila je u svome govoru ministrica Nina Obuljen Koržinek i izaslanica predsjednika Vlade, naglasivši kako je ovom poveljom otvoren novi pristup obnovi i promišljanju daljnjeg razvoja cijelog zadarskog poluotoka.

Ministrica je zahvalila svim suradnicima i kolegama, znanstvenicima, konzervatorima, a posebno Miljenku Domjanu koji je vodio projekt. Podsjetila je kako je Zadar već pozicioniran kao važno mjesto kada govorimo o zaštiti kulturne baštine,  jer u Zadru djeluje UNESCO-ov centar za podvodnu arheologiju, prvi takav u svijetu.


Foto:HINA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI