Povelja UNESCO-a dodijeljena Šibeniku

Povelja UNESCO-a dodijeljena Šibeniku

Svečanosti dodjele Povelje UNESCO-a za šibensku tvrđavu sv. Nikole, koja je na popis zaštićene svjetske baštine uvrštena 9. srpnja kao dio međunarodnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. Stoljeća”, prisustvovala je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića   čestitala svima koji su u suradnji s međunarodnim stručnjacima iz Italije i Crne Gore pripremali ovu nominaciju.

„Svaki upis nekog dobra samo je dijelom priznanje onima koji su tu baštinu izgradili, a u velikoj mjeri priznanje je svima onima koji su je baštinili kroz stoljeća i čuvali je i obnavljali do danas”, rekla je ministrica, istaknuvši kako je ovom poveljom potvrđena univerzalna vrijednost šibenske baštine.


Povelju je šibensko-kninskom županu Goranu Pauku uručio pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin. U svome je govoru naglasio da ga se tvrđava sv. Nikole jako dojmila.

„To je jedna od najimpresivnijih tvrđava koje sam ikad vidio”, rekao je i dodao kako je izraditi grupnu nominaciju za ulazak pod zaštitu UNESCO-a izuzetno težak posao, a upravo projekt “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća” može poslužiti kao ogledan primjer u koji bi se svi trebali ugledati, stoji u priopćenju ministarstva kulture.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI