SAD će koristiti posebne ovlasti radi povećanja proizvodnje zaštitne opreme protiv koronavirusa

SAD će koristiti posebne ovlasti radi povećanja proizvodnje zaštitne opreme protiv koronavirusa

SAD će iskoristiti posebne zakonske ovlasti kako bi povećao proizvodnju zaštitnih maski, rukavica, odjeće i ostale zaštitne opreme zbog koronavirusa, izjavio je u petak američki ministar zdravstva Alex Azar, nakon što su demokrati kritizirali Trumpovu administraciju zbog slabih priprema za tu zarazu.

I dok sve više zemalja izvješćuje o novim infekcijama koronavirusom, kompanije ograničavaju putovanja zaposlenicima, globalna financijska tržišta su u slobodnome padu, a zdravstveni djelatnici nastoje suzbiti mogućnost od širenja zarade u SAD-u.

“Ako će biti potrebno, oslonit ćemo se na Zakon o proizvodnji za obranu kako bismo omogućili da naši ugovori imaju prednost. To je ovlast koju imamo i koristit ćemo je da dobijemo sve što nam je potrebno”, rekao je Azar na brifingu u Bijeloj kući.

Dva američka dužnosnika kazala su Reutersu dan ranije da administracija republikanskog predsjednika Donalda Trumpa razmatra korištenje posebnih zakonskih ovlasti kako bi brzo povećala proizvodnju ključnih materijala za nacionalnu sigurnost ili za slične svrhe.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom COVID-19 u SAD-u još je relativno nizak, kreće se oko 60, a većinom je riječ o američkim putniima koji su vraćeni s kruzera Diamong Princess, no raste zabrinutost da je zemlja na rubu značajnijeg širenja zaraze.

Inače, financiranje borbe protiv te krize u SAD-u je postalo političko pitanje. Bijela kuća zatražila je od Kongresa za tu svrhu 2,5 milijardi dolara, a čelnik demokrata u Senatu traži 8,5 milijardi dolara. U donjem domu Kongresa, koji kontroliraju demokrati, idućega tjedna će se glasovati o izvanrednom financiranju ekonomskih i medicinskih troškova za slučaj izbijanja epidemije. (Hina)

Foto: Pixabay

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI