EU27 potvrdio sporazum o izlasku Velike Britanije

EU27 potvrdio sporazum o izlasku Velike Britanije

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Odmah po usvajanju zaključaka, sastanku čelnika 27 zemalja Unije pridružila se britanska premijerka Theresa May.

“Europsko vijeće je podržalo sporazum o izlasku Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju”, rekao je Tusk.

“Temeljem toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 30. ožujka 2019. godine kako bi se osiguralo uređeno povlačenje”, dodao je.

Europsko vijeće odobrilo je političku deklaraciju koja uspostavlja okvir za buduće odnose između EU-a i UK-a.

U zaključcima summita navodi se da vijeće potvrđuje odlučnost Unije da s UK-om ima što je moguće tješnje parnerstvo u budućosti u skladu s političkom deklaracijom.

Pristup Unije i dalje će biti određen stajalištima i načelima koji su utvređeni u ranije donesenim smjernicama, a vijeće će se trajno baviti tim pitanjem, rekli su europski čečlnici.

Zahvalili su glavnom europskom pregovaraču Michelu Barnieru na “neumornim naporima i doprinosu za održanje jedinstva 27 članica EU-a kroz proces pregovora o izlasku UK iz Velike Britanije”, stoji u zaključcima. (hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI