Potvrđena izvrsna obrambena suradnja Hrvatske i Njemačke

Potvrđena izvrsna obrambena suradnja Hrvatske i Njemačke

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Muenchenu se susreo s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen i na sastanku je potvrđena izvrsna obrambena suradnja Hrvatske i Njemačke, priopćio je MORH.

Dvoje dužnosnika izrazilo je zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i Njemačke u području obrane, razgovarali su o koordiniranju priprema za predsjedanje Vijećem EU, s obzirom da Njemačka preuzima predsjedanje nakon Republike Hrvatske a razmijenili su i mišljenja o obrambenim inicijativama Europske unije, kao i modalitetima bilateralne suradnje.

Krstičević na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji boravi kao dio izaslanstva Vlade Republike Hrvatske.

Na marginama konferencije Krstičević se susreo i s ministrima obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Crne Gore, Portugala i Kanade.

Tijekom bilateralnog sastanka s britanskim ministrom obrane Gavinom Williamsonom naglašeno je kako je Velika Britanija važan strateški partner s kojom Hrvatska ima sadržajan odnos u području obrane koji se provodi u sve tri grane Oružanih snaga RH, ali i u drugim dijelovima obrambenog sustava. Kao primjer uspješne bilateralne suradnje istaknuta je zajednička vojna vježba SAVA STAR te je najavljeno ovogodišnje sudjelovanje Velike Britanije na vježbi IMMEDIATE RESPONSE.

S ministrom obrane Crne Gore Predragom Boškovićem Krstičević je istaknuo kako hrvatski i crnogorski vojnici zajednički sudjeluju u NATO misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu, a dvije države ostvaruju bilateralnu obrambenu suradnju i u području izobrazbe. Potvrđeno je da će Hrvatska nastaviti podupirati Crnu Goru na europskom putu, te će nastaviti dijeliti iskustva iz članstva u NATO-u.

Tijekom bilateralnog sastanka s ministrom obrane Portugala Gomesom Cravinhom, naglašeno je kako postoji obostrani interes za buduću obrambenu suradnju i najavljeno je skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji u području obrane koji će biti strateški i pravni okvir za daljnji razvoj odnosa na bilateralnoj razini. Hrvatska i Portugal, zbog duge pomorske granice i obale, imaju prilike za razvoj suradnje u pomorskoj domeni, pogotovo u razmjeni iskustava Obalnih straža i u području borbe protiv požara.

S ministrom obrane Kanade Harjitom Sajjanom ministar Krstičević je tijekom bilateralnog sastanka naglasio kako je Kanada prijateljska i partnerska zemlja s kojom Hrvatska ima pozitivne odnose podsjetivši na obrambenu suradnju koja je bila najintenzivnija kroz od 2007. do 2012. godine, kada je kroz Military Training and Cooperation Program školovano 54 časnika OS RH: “Ovaj primjer je izvrstan doprinos razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti jer su visoko školovani ljudi najvrjedniji resurs svake vojske”. (Hina)

Foto/MORH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI