Potresan govor ukrajinske autorice: Žene rađaju u podrumima uz online pomoć liječnika

Potresan govor ukrajinske autorice: Žene rađaju u podrumima uz online pomoć liječnika

Ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko je u utorak u Europskom parlamentu u svom govoru o hrabrosti ukrajinskih žena i djevojčica dužnosnicima zapadnih zemalja poručila da svako njihovo oklijevanje u pomoći Ukrajini njeni sunarodnjaci plaćaju životima.

Ukrajinska je spisateljica svoj govor povodom Međunarodnog dana žena u parlamentu u Strasbourgu posvetila ženama koje u Ukrajini trpe posljedice ratnih razaranja, bore se i brinu za druge.

Europarlamentarcima je poručila da svako oklijevanje Zapada Ukrajinci plaćaju životima.

“Dopustite mi da kažem sljedeće: za svako oklijevanje onih koji odlučuju o tome treba li Ukrajini poslati oružje protiv aviona, da ne spominjem uspostavljanje zone zabrane preleta, za svaku pauzu za kavu koju uzmete dok raspravljate o uplitanju zapadnih zemalja (…) cijena je nečiji život”, dodala je.

Zabužko je iz svoje zemlje, nakon što je započela ruska invazija, pobjegla “samo s jednom torbom i od tada se ne može vratiti kući”, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na početku sjednice.

Metsola je poručila ženama u Ukrajini, ali isto tako i ženama koje u Rusiji i Bjelorusiji prosvjeduju protiv ruske agresije na Ukrajinu, da “Europa stoji uz njih”.

“Mi vas podržavamo. Hrabre žene Ukrajine danas su svima nama nadahnuće”, rekla je Metsola.

Zabužko je rekla da žene u Ukrajini “sudjeluju u obrani i u opskrbi naših zauzetih gradova, poput Mariupolja, koji su na rubu humanitarne katastrofe.

Posebno divljenje zaslužuju žene koje se u ovim trenucima u skloništima brinu za one najranjivije, bolesne, djecu i starije, te uz pomoć liječnika, s kojima komuniciraju online putem, pomažu trudnicama, sakrivenim u skloništima, pri porodu, istaknula je ukrajinska spisatljeica.

“Neka od te djece koja se rađaju u skloništima umiru od sepse, zbog prašine i drugih nehigijenskih uvjeta”, rekla je Zabužko,

Također je navela kako su ukrajinski liječnici otvorili posebne stranice na Facebooku putem kojih dijele upute trudnicama, i onima koji im pomažu.

Zapad je trebao reagirati ranije

Zabužko je napomenula da, iako su Ukrajinci zahvalni na podršci i divljenju EU-a, “to neće zaustaviti Putinove bombe” i posebno naglasila da je bilo potrebno djelovati ranije.

“Nakon što su ruski vojnici u Donbasu počeli ubijati ljude (…) govorila sam na europskom spisateljskom forumu u Berlinu i pritom Putina usporedila sa Staljinom i Hitlerom. Moderatori su bili toliko osupnuti da su mi isključili mikrofon, a u tisku je to što sam rekla cenzurirano”, navodi Zabužko.

“Od tada je prošlo osam godina, toliko je života moglo biti spašeno, samo da su se EU i SAD tada probudili i prepoznali da je novi Hitler spreman nastaviti ondje gdje je stari stao”, istaknula je.

Da je aktualni paket sankcija primijenjen tada, nakon pripajanja Krima, smatra Zabužko, “i da je ono što se tada dogodilo nazvano pravim imenom, umjesto da je ignorirano, ne bismo sada bili ovdje gdje jesmo”.

“Ovdje sam da vam, kao spisateljica koja zna nešto o jeziku, a vezano za Putinovu retoriku, kažem da je ovo sada već rat, a ne samo lokalni sukob. Vjerujte Putinu kada otkriva svoje ambicije. Molim vas, nemojte se bojati zaštititi nebo iznad onih koji se bore da oslobode Europu od novog totalitarizma”’, zaključila je u svom govoru.

Eurozastupnica Frances Fitzgerald iz kluba EPP-a istaknula je da “Ukrajinci ne brane samo svoju zemlju nego i naše, europske, vrijednosti”.

Zastupnici u Europskom parlamentu nakon govora Oksane Zabužko dodatno su naglasili težak položaj žena u ratu.

“Imali smo prije nekoliko dana i prve izvještaje o silovanjima žena u ovom sukobu”, naglasio je zastupnik Stéphane Séjourné iz kluba Renew.

Europarlamentarci su također govorili i o problemu isključivanja žena iz mirovnih pregovora.

“Žene su isključene iz procesa pregovora o okončanju sukoba (…) a pokazalo se da kada su žene uključene u pregovore o postizanju mira, da je onda taj mir dugoročniji”, naglasila je zastupnica Ska Keller iz kluba Zelenih.

Zastupnici i zastupnice istaknuli su i probleme nejednakosti, diskriminacije i zlostavljanja žena i u drugim sukobima i zemljama diljem svijeta, u Libiji, Siriji, Afganistanu, ali i u Europi, posebice u Mađarskoj i Poljskoj gdje su prava žena u posljednje vrijeme također ozbiljno narušena. (Hina)

Foto: CNN

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI