“HRVATSKI VITEZ” Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio drugo po redu najviše talijansko odlikovanje

“HRVATSKI VITEZ” Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio drugo po redu najviše talijansko odlikovanje

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak talijansko odlikovanje Reda zvijezde koje je u rangu zapovjednika (“commendatore”). Odlikovanje mu je uručio veleposlanik Talijanske Republike u RH Adriano Chiodi Cianfarani, uz nazočnost predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, saborskih zastupnika te velikoga broja diplomatskih predstavnika i drugih uglednih gostiju.

Potpredsjednik Sabora Reiner u svom obraćanju na talijanskom jeziku zahvalio je, prije svega, predsjedniku Talijanske Republike na ukazanoj časti te veleposlaniku Italije u RH i cijelom talijanskom narodu koji su prepoznali njegova zalaganja u jačanju prijateljstva i suradnje između Italije i Hrvatske. – Ja ću, zahvaljujući ovom visokom priznanju, sebi dozvoliti da živim u nadi, možda tek iluziji, da sam uistinu doprinio još boljim odnosima Italije i Hrvatske, rekao je između ostaloga akademik Reiner.

Najprije bih htio izraziti svoju veliku zahvalnost Predsjedniku Talijanske Republike koji mi je dodijelio drugo po važnosti talijansko odličje – Red zvijezde Italije i to u rangu „zapovjednika“. To se odličje dodjeljuje za izuzetne zasluge Talijanskoj Republici u raznim područjima.

“Moram priznati da sam, kada sam primio obavijest u kojem mi je najavljena dodjela tog visokog odličja bio iznenađen i zatečen jer nisam siguran da sam uistinu zaslužio takvo visoko priznanje. Znam da je u predlaganju da ga dobijem ključnu ulogu odigrao i Njegova Ekselencija Veleposlanik Talijanske Republike i, usuđujem se reći moj prijatelj, Adriano Chiodi Cianfarani, na čemu mu se od sveg srca zahvaljujem. Kako se odličje dodjeljuje, između ostaloga, i za zasluge u uspostavljanju prijateljstva i suradnje između Italije i drugih zemalja, u ovom slučaju Hrvatske, očito je da je talijanski narod prepoznao moja nastojanja u tom smjeru. Jesam li u tome uvijek bio uspješan, ne znam, no kad razmišljam o tome sjetim se riječi suvremene talijanske književnice Susanne Tamora koja je o prijateljstvu napisala: ”Prijateljstvo je jedan od najljepših osjećaja u životu jer daje bogatstvo, emocije, bliskost i jer je potpuno besplatno. Zastani u tišini i poslušaj svoje srce. Kada ti progovori, ustani i idi kuda te vodi.” Tako sam i ja išao kuda me srce vodilo u odnosima s Italijom misleći i na izjavu jednog drugog talijanskog novinara i pisca Roberta Gervasoa: „Nije točno da se prijatelj prepoznaje u trenutku kad ga trebaš, prijatelj se prepoznaje uvijek.” Ja ću, zahvaljujući ovom visokom priznanju, sebi dozvoliti da živim u nadi, možda tek iluziji, da sam uistinu doprinio još boljim odnosima Italije i Hrvatske koji su oduvijek bili odlični no, da citiram talijanskog književnika Giacoma Leopardia: “Bez iluzija gotovo nikada ne bi bilo veličanstvenih misli, ne bi bilo snage, žestine i strasti duše, ni velikih djela“. I tako ću ja, u nadi da sam ipak makar malo doprinio prijateljstvu naša dva naroda i države, živjeti u tom uvjerenju i parafrazirajući jednu rečenicu meni možda najdražega talijanskog pisca Giuseppea Tomasi di Lampedusa koji je napisao: „…lišen sam iluzija“, a ja kažem „nisam lišen iluzija“, nastojati na tom i dalje raditi s još većim žarom i elanom. Pri tome sam poticaj crpio iz još nečega što je napisao Leopardi: “Zanimljivo je kako se gotovo svi ljudi koji mnogo vrijede ponašaju jednostavno, a gotovo uvijek se jednostavno ponašanje smatra pokazateljem manje vrijednosti.” Nadam se da sam i ja na odnosima naše dvije zemlje radio upravo na jednostavan način ali djelotvorno te da nitko nije mislio da je to znak manje vrijednosti, već upravo suprotno”, kazao je Reiner.

Veleposlanik Cianfarani kazao je kako je akademik Reiner dao visokovrijedan doprinos suradnji između Hrvatske i Italije na brojnim područjima, zasluživši tako ovo visoko priznanje koje mu je dodijelio predsjednik Talijanske Republike. Također je naglasio kako je potpredsjednik Reiner dokazao političku predanost u promidžbi međuparlamentarne suradnje.

Odlikovanje Reda zvijezde drugo je po redu najviše talijansko odličje koje, na prijedlog ministra vanjskih poslova, dodjeljuje predsjednik Talijanske Republike pojedincima u svijetu koji svojim djelovanjem promiču talijansku kulturu i jezik te doprinose njihovoj prisutnosti u drugim kulturnim sredinama.

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI