Potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić podnijela ostavku: ” Ne želim biti uteg Vladi i svojoj stranci HDZ-u”

Potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić podnijela ostavku: ” Ne želim biti uteg Vladi i svojoj stranci HDZ-u”

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog afere “Hotmail”, objavili su premijer Andrej Plenković i Martina Dalić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnosti koju sam ja prihvatio. Potpredsjednica je dala veliki doprinos, ne samo u gospodarstvu, nacionalnoj strategiji reformi i uvođenje eura, već i baveći se krizom u Agrokoru. Prije godinu i pol dana Vlada je držala konzinstentan stav da je odgovorost u kompaniji isključivo na vlasniku i upravi kompanije. Nismo dopustili stvaranje atmosfere kaosa i širih problema za hrvatskih financijski sustav. Istodobno, kao odgovorna vlada s tadašnjim koalicijskim partnerom, MOST-om, koji je bio informiran o svim aktivnostima i na njihovu inicijativu angažirani su stručnjaci van državne uprave – rekao je Plenković uz pojašnjenje kako se sve to radilo da se izbjegne stečaj Agrokora.

Dalić je kazala kako je ostavku podnijela u dogovoru s premijerom.

U dogovoru s premijerom podnijela sam ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva. Odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi, ja to ne želim biti, rekla je Dalić.

U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora, odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi, HDZ-u i demokratskoj većini. Ja to nikako ne želim biti. Ja sam dobila zadatak riješiti problem da propast Agrokora spriječi ulazak u recesiju. Taj dogovor bio je zadan koalicijskim sporazumom tadašnjih partnera HDZ-a i Mosta. Zadatak je proveden. Ja bih rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao ovaj zadatak, stoga mislim da im valja zapaliti svijeću na Kamenitim vratima. Očekujem da će nagodba biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i time će se svi ciljevi ovoga procesa izvršiti u zakonskom roku.Važno je otkriti tko je objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Nisam učinila ništa krivo ili ne daj bože nezakonito. Percepcija, a znamo svi da je u politici najvažnija percepcija, rezultirala je da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi iskazuju nezadovoljstvo. Ja to želim izbjeći, jer ne želim biti uteg niti HDZ-u, niti Vladi niti premijeru.Predsjedniku Vlade zahvaljujem na povjerenju, na radu u proteklih nešto manje od dvije godine, zahvaljujem svim kolegama na podršci koju su pružali. Želim vam, predsjedniče Vlade, i svim mojim bivšim kolegama u Vladi puno uspjeha u daljnjem radu, rekla je Martina Dalić.

Afera Hotmail u čijem je središtu Martina Dalić nastavljena je u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg, nakon čega je oporba na adresu Dalić i Plenkovića uputila žestoke kritike, zazivajući raspisivanje novih izbora.

Autor/H/B.B./Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI