Potpisivanje sporazuma Izraela i Emirata 15. rujna u Bijeloj kući

Potpisivanje sporazuma Izraela i Emirata 15. rujna u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald J. Trump organizira 15. rujna u Bijeloj kući svečano potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je u utorak američki dužnosnik.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu će “vjerojatno” biti na svečanosti, dodao je isti izvor.

Emirati će postati tek treća arapska zemlja koja će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom, nakon mirovnih sporazuma zaključenih s Egiptom (1979. ) i Jordanom (1994.)

Uspostava diplomatskih odnosa između Izraela i bogatih zaljevskih monarhija, saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, jedan je od ključnih ciljeva Trumpove regionalne strategije kako bi obuzdao Iran, zajedničkog američkog i izraelskog neprijatelja.

Nakon objave sporazuma, Palestinci su optužili Abu Dhabi za izdaju i kršenje arapskog konsenzusa kojem je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba preuvjet za normalizaciju s Izraelom.

U zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s UAE-om, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je obustaviti kontroverzne planove za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, zemlje koju Palestinci traže za buduću vlastitu državu.

Nedavno je izraelsko-američko izaslanstvo, koje je vodio Jared Kushner, Trumpov zet i savjetnik, stiglo u Abu Dhabi prvim izravnim komercijalnim letom između Izraela i Emirata.

UAE je ranije ukinuo zakon iz 1972. kojim se bojkotirao Izrael, a početkom rujna mjeseca dvije su zemlje otvorile izravne telefonske linije.  (Hina)

Foto: Izrael Embassy/ Benjamin Netanyahu/ Facebook

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI